Zielony koktajl z białkiem konopnym, macą i bazylią
Widząc ciągle pojawiające się nowości na sklepowych półkach, pewnie zastanawiacie się jak to się je i z czym najlepiej to połączyć. Ja po prostu kupuję i eksperymentuję, jeśli ktoś nie boi się nowych smaków, to może znaleźć dla siebie nowe i cudownie smakujące posiłki.
Weźmy taki sproszkowany korzeń macy, czy białko konopne. Mają dużo korzystnych wartości dla organizmu i w małej dawce mogą zapewnić nam właściwe odżywienie.
Dodaję takie rzeczy głównie do koktajli, do masy na omlety, placki, czy mieszam z ugotowaną kaszą jaglaną. Dobrze wychodzą w każdym połączeniu z kakao.
Kilka informacji o białku z konopi:
- jest pełnowartościowe, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (jak mięso)
- bardzo szybko się wchłania
- jest bogate w błonnik
- zawiera korzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6
- jest idealnym składnikiem do regeneracji i budowy mięśni
- wspiera pracę mózgu i wątroby - witaminy z gr. B
(więcej info)
Kilka informacji o białku z konopi:
- jest pełnowartościowe, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (jak mięso)
- bardzo szybko się wchłania
- jest bogate w błonnik
- zawiera korzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6
- jest idealnym składnikiem do regeneracji i budowy mięśni
- wspiera pracę mózgu i wątroby - witaminy z gr. B
(więcej info)
Koktajl można oczywiście zrobić bez dodatków w proszku, wtedy będzie po prostu w innym, mniej sycącym wydaniu.
W smaku - totalnie urzekający, aksamitny, żaden smak nie przeważa, a wszystkie dają się odczuć.
Składniki - 2 porcje:
1 jabłko
1 banan
1 szklanka świeżego szpinaku
garść listków bazylii
1/2 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka białka konopnego
1 łyżeczka sproszkowanego korzenia macy
1/2 łyżeczki nasion chia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Wszystkie składniki zmiksować dokładnie blenderem. Jeśli jest dla Was zbyt gęsty, to dolać odpowiednią ilość wody.
Komentarze
Prześlij komentarz