Babka cytrynowa z białą fasolą
Takie znaleziska przyprawiają o radość wiele osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Na pewno wstąpi na zasłużoną półkę razem z chlebkiem bananowym, szarlotką, czy ciastem z burakiem i czekoladą.
Ciasto jest lekko miękkie, zwarte, dobrze się kroi, obłędnie pachnie cytryną, dobrze smakuje samo, posypane cukrem pudrem lub smarowane masłem orzechowym i przetworami.
Jak dla mnie to mogłoby świetnie zastąpić typową babkę świąteczną, ale może być też dodatkiem do tradycji kultywowanej w domu. Na pewno wejdzie do moich przepisów całorocznych.
Składniki:
240g białej fasoli, ugotowanej ( 1 puszka)
3 jajka
1 cytryna, sok i otarta skórka
4 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
Fasolę zmiksować blenderem z jajkami na gładką masę. Olej podgrzać z miodem do rozpuszczenia. Dodać do fasoli resztę składników, zmiksować. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Piec 30-40 minut w temp. 180 st. C.
inspiracja z fun.eat.fit
Niestety nie mogę spożywać mąki ryżowej. Jak myślisz, czym można ją zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożesz użyć mąki kukurydzianej, jaglanej lub owsianej, można też dodać po prostu pszenną, ale wtedy 3 łyżki ;)
UsuńZrobiłam :-) i jest bardzo smaczna. A jak ja przechowywać? W lodówce czy po prostu w zamkniętym pojemniku?
OdpowiedzUsuńJa ją przechowuję w pojemniku poza lodówką, ale w lodówce pewnie będzie jeszcze dłużej trzymać świeżość ;)
UsuńU mnie jutro już pewnie zniknie, więc zostawiam poza lodówką:)
UsuńJeszcze jedno pytanie:) czy Twoja babka też jest wilgotna w środku?
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu była lekko wilgotna, teraz jest bardziej sucha, taka chlebkowa bardziej ;)
UsuńU mnie jest trochę mokra, może mogłam dłużej piec... Ale w każdym razie smakuje dobrze, a to najważniejsze:)
UsuńBabka wyszla bardzo smaczna. W mig sie rozeszla. To juz jest,moj ulubiony przepis na babke :-). Dziekuje.
OdpowiedzUsuńCiasta z fasolą jeszcze nie piekłam... Czas nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńHej, ciekawy przepis. Ze względu na uczulenie dzieciaczka eliminuję jajka. Myślisz, że dałoby się je zastąpuć "glutkiem" z siemienia lnianego ? Robię ciasto z czarnej ew czerwonej fasoli z bananem i kakaem i jwst to najlepszu murzynek na świecie. W tym przepisie banan chyba narozrabia i babka nie wyrośnie i będzie za mokra
OdpowiedzUsuńHm, można spróbować zastąpić tym siemieniem lnianym, ale wtedy może będzie bardziej coś właśnie w stylu konsystencji "brownie",a nie babki, może wyjść wilgotniejsze :)
UsuńCiasto jest rewelacyjne , a z dodatkiem lukru na wierzchu
OdpowiedzUsuń.. mniam :)
Aga
Super, cieszę się, a lukier na pewno dodaje smaku :)
UsuńCzy mogę zastąpić olej kokosowy zwykłym?
OdpowiedzUsuńMożna dać zwykły olej lub masło :)
Usuń