Koktajl śniadaniowy z bananem i płatkami jaglanymi
To świetna propozycja dla osób, które chcą szybkie śniadanie, a zarazem sycące i pełnowartościowe. Ciepłe dni sprzyjają wszelkim koktajlom, ja najbardziej lubię je pić, jeśli rano robię trening, bo taki posiłek jest łatwiejszy do strawienia, dodaje zastrzyku energii, a zarazem nie daje uczucia pełności podczas ćwiczeń.
Koktajl ma kremową konsystencję, dzięki namoczonym płatkom i bananowi. Część osób źle toleruje płatki owsiane, które z moich obserwacji są też bardziej 'zapychające', więc fajnie posłużyć się płatkami jaglanymi, jako źródło węglowodanów, błonnika i witamin B.
Jako urozmaicenie, do koktajlu dodaję truskawki, brzoskwinie lub kakao.
Składniki (1 porcja):
2 łyżki płatków jaglanych
2/3 szklanki gorącej wody
1 banan
1 płaska łyżka masła orzechowego
szczypta cynamonu
1/4 szklanki mleka (sojowe/kokosowe)
Opcjonalnie:
2 łyżki odżywki białkowej lub 1/2 łyżeczki miodu
truskawki/brzoskwinia
Płatki wsypać do kubka, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut, aż napęcznieją. Dodać do nich masło orzechowe i wymieszać. Następnie zmiksować na gładki krem. Do miski włożyć banana, dodać mleko, cynamon. ew. odżywkę/miód/owoce i zmiksować blenderem. Dodać zmielone płatki i zmiksować obie masy. Dolać wody/mleka do pożądanej konsystencji. Mój koktajl miał gęstość maślanki.
Schłodzić w lodówce lub pić od razu.
jak mamy tu masło orzechowe to z pewnością jest pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Koktajl przepyszny. Dzisiaj pilam na sniadanie. Z pewnoscia powtorze przepis :-).
OdpowiedzUsuń