TRYB JASNY/CIEMNY

Pizza na spodzie z komosy ryżowej


Ten pomysł odmieni wasze postrzeganie na temat składników, których używa się w kuchni, często tylko jednowymiarowo. Pizza na spodzie z komosy ryżowej jest totalnie rewelacyjna. Po pierwsze, spód jest dobrze zwarty, podzielnie się kroi i można trzymać kawałek w ręce. Jest jednolity, lekko miękki, w smaku dość neutralny, trochę z orzechowym posmakiem, ale kasza się bardzo nie wybija.
Jedyne o czym musicie pamiętać, to namoczyć dzień wcześniej komosę ryżową i mieć blender, a najlepiej taki z pojemnikiem, co ma ostrza na spodzie.
Taką pizzę można jeść nawet codziennie, bo zawiera dobre i wartościowe źródło węglowodanów, z dużą ilością błonnika, białka i witamin. Oczywiście nie jest po to, żeby zastąpić całkowicie klasyczna pizzę, ale jest taką opcją na co dzień, kiedy bardzo pizzę lubimy, a wiadomo, że jedzona zbyt często nie wpływa za dobrze na figurę i zdrowie. Więc, może przekonacie się sami, czy ta propozycja też Wam się spodoba :)


Pomysł znaleziony w skarbnicy inspiracji, czyli na instagramie (babeczka_na_siłowni).

Składniki - 1 spód
100g komosy ryżowej (quinoa)
1/2 łyżeczki soli

Komosę wsypać do pojemnika lub jakiegoś naczynia i zalać wodą 2 razy ponad jej poziom. Odstawić pod przykryciem na minimum 12 godzin.
Po tym czasie odsączyć z wody, przełożyć do blendera, dodać sól i zmiksować na gładką, białą pastę.

Papier do pieczenia położyć na blasze i posmarować go oliwą/olejem. Rozsmarować masę na okrąg, dość cienko, tak na 0,5 cm. Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 200 st. C i podpiec przez 15 minut.

Wyjąć, nałożyć dodatki i zapiec jeszcze przez 10-12 minut. Gotowe!

Moje dodatki:
sos pomidorowy z czosnkiem, ciecierzycą i ziołami
mozzarella
salami
świeży szpinak
oliwa z rozmarynem, do polania


Druga wersja z wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami i bazylią.


Komentarze

  1. Doskonaly pomysl. Zaintrygowalas mnie,tym spodem z komosy. Musze jak najpredzej skorzystac z Twojego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie nie miałem jeszcze okazji używać takiego spodu do pizzy, ale myślę, że dzięki temu przepisowi to przetestuję. Natomiast całkiem niedawno zajadałem się pyszną pizzą z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/pizza-z-lososiem/ i jestem przekonany, że każdy kto jej spróbuje to na pewno stwierdzi, że jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku