Brownie z musem kokosowym i truskawkami
Jeśli chcecie połączenia porządnego deseru z lekkością lata, to jest przepis idealny :)
Krótko i na temat. Solidna podstawa brownie, idealnie wilgotna, mus z mleczka kokosowego z zatopionymi truskawkami i zmiksowane truskawki na owocowe doładowanie.
Następna wersja będzie borówkowa, a tak naprawdę możecie sobie wymyślić swój owocowy wariant, jest pysznie :)
inspiracja ze strony healthypoint.pl
Warstwa brownie:
150g gorzkiej czekolady
120g masła
2 jajka
1 dojrzały banan
2 łyżki mąki kokosowej, ew. ryżowa
Mus kokosowy:
2 łyżki żelatyny
6 łyżek ciepłej wody
400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
ok.120g truskawek - tyle, żeby ułożyć na spodzie
Warstwa truskawkowa:
2 łyżki żelatyny
6 łyżek ciepłej wody
500g truskawek
Czekoladę i masło włożyć do rondelka i podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Przelać do miski i przestudzić.
Jajka zmiksować z bananem, wmieszać mąkę kokosową. Następnie cały czas mieszając wlewać masę czekoladową.
Podłużną foremkę o dł ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i wstawić do piekarnika. Piec 35 minut w temp 170 st. C. Wyjąć i wystudzić.
Mus kokosowy najlepiej zacząć w trakcie pieczenia brownie.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Mleko wlać do rondelka, wmieszać żelatynę i podgrzewać, aż płyn będzie gorący, ale nie zagotować. Przelać do miski i odstawić do wystudzenia, wtedy włożyć do lodówki.
Truskawki na ostatnią warstwę zmiksować blenderem na puree. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Truskawki przelać do rondelka, dodać żelatynę i podgrzewać, aż masa będzie gorąca, ale nie zagotować. Znowu przelać z powrotem do miski i odstawić do wystygnięcia.
Gdy mus kokosowy zacznie tężeć, pokroić truskawki na połówki i poukładać w rządkach na upieczonym spodzie. Delikatnie zalać masą kokosową i włożyć do lodówki lub zamrażalnika, aż wierzch stężeje. Następnie zalać masą truskawkową i włożyć z powrotem do lodówki na 1-2 godziny.
Uwaga: jeśli nie chcecie używać żelatyny, można zastąpić ją agarem, wtedy do każdej warstwy dodać łyżeczkę i trzeba gotować około 3-5 min.
Wysmienity deserek :-). Fantastyczne polaczenie smakow,czekolada,kokos I truskawki. To dopiero uczta :-).
OdpowiedzUsuńWyjątkowo ekskluzywne brownie :)
OdpowiedzUsuń