Kotlety fasolowe z pietruszką i sosem bazyliowym z ogórkiem
Jeśli nie wiesz w jakiej formie zjeść strączki, a nudzą Cię takie zwyczajnie wsypane do miski z kaszą, czy ryżem, to zrób z nich kotlety, po prostu. Wszystko ląduje w malakserze, później na patelni lub w piekarniku. W takiej formie można je podać w bułce, z sałatką lub warzywami. Ja najbardziej lubię je same z ciekawym sosem i listkami sałaty, bo są na tyle sycące, że nie trzeba dużo.
Masa ma zwartą konsystencję i dobrze się smaży. Pachnie cytryną i pietruszką, co lekko orzeźwia całość.
Składniki (12-14 sztuk)
600g białej fasoli, ugotowanej
2 ząbki czosnku
1 łyżka siemienia lnianego, mielonego
skórka otarta z połowy cytryny i łyżka soku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
mały pęczek natki pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do obtoczenia:
mąka z ciecierzycy lub amarantusa/ można inną
sezam
Sos:
garść świeżej bazylii
2 łyżki soku z cytryny
1 mały ogórek gruntowy
1 łyżka oliwy
1 łyżka majonezu
szczypta pieprzu
1 łyżka kaparów
Kotlety:
Czosnek zmiksować ze skórką z cytryny. Dodać fasolę, resztę składników i zmielić. Masa ma być gładka, ale mogą pozostać grudki. Z masy lepić średnie kulki, rozpłaszczyć i obtoczyć w mieszance mąki z sezamem. Rozgrzać dużą patelnię z olejem i smażyć kotlety po parę minut z obu stron.
Sos:
Do miski włożyć wszystkie składniki oprócz kaparów i zmiksować na gładki sos. Kapary posiekać i wrzucić do masy. Przełożyć do słoiczka.
Wyglądają pięknie, na pewno kiedyś spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny widok :-). Przepis jak najbardziej w moim kulinarnym guscie. A juz tesknilam za Twoimi przepisami :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję, właśnie ostatnio nie było zbyt czasu nic tutaj napisać, ale teraz już wracam wolna, z wakacyjną energią :)
Usuń