Błonnik primvitalny, jakie korzyści niesie dla organizmu?
Do
wszelkich doniesień zdrowotnych, co do działań konkretnych
pokarmów podchodzę z zaciekawieniem, ale i z rezerwą. Lubię
sprawdzić na sobie te konkretne efekty i wiem, że mogą się okazać
naprawdę skuteczne, ale też nie mieć wpływu na moje samopoczucie
i wygląd. A jak to było z babką płesznik i babką jajowatą,
czyli Plantago
psyllium i Plantago ovata.
We
współpracy z Mapą zdrowia, z przyjemnością porwałam się na
eksperyment odnośnie wpływu tych nasion na funkcjonowanie organizmu
i moje samopoczucie.
Błonnik
Primvitalny jest w 100% naturalnym suplementem i nie ma w składzie
żadnych substancji chemicznych. Suplement ten stosowany jest w
oczyszczaniu układu pokarmowego, reguluje pracę układu pokarmowego
i jelit.
Więcej
informacji:
Dla kogo
dobry jest taki produkt?
Uważam,
że przede wszystkim dla osób zaniedbujących w swojej diecie udział
błonnika, czyli odpowiedniej ilości warzyw, owoców i ziaren, które
doskonale wpływają na pracę jelit i uformowanie resztek
pokarmowych. Dla osób, które mają problemy z wypróżnianiem się,
nie przebiega u nich to tak gładko i muszą spędzić dłuższą
chwilę w toalecie. Jednak równie dobrze wspomoże osoby, które
włączają prawidłowe ilości warzyw i produktów błonnikowych w
swojej diecie, a jednak ich jelita potrzebują dodatkowej ilości
"wypełniacza" do lepszej ich pracy.
Jakie są
moje wrażenia po zastosowaniu błonnika primvitalnego?
W mojej
diecie staram się jeść sporo warzyw i produktów
bogatoresztkowych, jak i zdrowych tłuszczów. Jednak po zastosowaniu
owych nasion, zauważyłam lepszą pracę jelit, które i tak ze
względu na mój tym somatyczny i metabolizm są z natury trochę
leniwe. To nie musi być jednak udręką do końca życia, bo właśnie
przez wprowadzanie odpowiedniej diety i suplementacji, możemy
zmienić i nakierować metabolizm na aktywniejsze tory.
Zauważalna
jest zwiększona częstość wypróżnień, która nie odbiega od
normy, a masy resztkowe są lepiej uformowane. Przez to wszystko,
wzmaga się faktyczne poczucie lekkości, brzuch staje się bardziej
miękki i rozluźniony.
Jeśli
chodzi o ilość do spożycia łusek, to nie należy przekraczać
zalecanej dawki, ponieważ zbyt duża ilość błonnika może
spowodować odwrotny efekt, czyli zaparcia i wzdęcia.
Odnośnie
walorów smakowych, to nie są tu one priorytetem, jednak dla mnie
nasiona te w smaku są neutralne. Piję je w szklance wody 1-2 razy
dziennie, ale można je dodawać również do jogurtu, czy koktajli.
Dodatkowy
wpływ na organizm.
Nasiona
babki płesznik i jajowatej wywierają również korzystny wpływ na
organizm, ze względu na zaobserwowane obniżenie poziomu "złego"
cholesterolu, czyli cząsteczek LDL (low-density lipoprotein). Są
one odpowiedzialne za transport cholesterolu z wątroby do innych
narządów i odkładnia się go we włóknach mięśni gładkich
ścian tętnic, co sprzyja rozwojowi miażdżycy. Oczywiście
stanowi, to zagrożenie przy wysokim stężeniu LDL, ponad normę, to
jednak nie zaszkodzi jego profilaktyczne obniżanie. Wiele zdrowych
produktów, jeśli je spożywamy, również reguluje ten poziom np.
siemię lniane, ryby, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, produkty
bogatobłonnikowe. Tak właśnie działa prewencja dietetyczna chorób
sercowo-naczyniowych.
Ciekawe
wyniki badań z wykorzystaniem nasion Plantago psyllium i Plantago
ovata.
Badanie
na 125 pacjentach ze zdiagnozowaną cukrzycą typu II wykazało, że
plantago psyllium obniża poziom lipidów w osoczu krwi, cząsteczek
LDL i triglicerydów, cholesterol całkowity, a także poziom
glukozy. Tego typu badania ukazują pozytywny wpływ błonnika, na
dietetyczną terapię takich pacjentów, jak i dietę zdrowego
człowieka.
W innej
obserwacji na grupie pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową
chorobą wątroby (ang. NAFLD) zastosowano badanie porównawcze
wpływu babki płesznik i nasion bazylii na parametry organizmu przez
12 tygodni.
W obu
przypadkach zmniejszeniu uległa masa ciała uczestników, jak
również BMI. Jednak, dla osób z NAFLD, nie miało to znaczącego
efektu na ich stan organizmu.
Jednym z
ograniczeń stosowania łusek tych nasiona są ich właściwości
śluzotwórcze. Osoby biorące przewlekle lub doraźnie leki, powinny
uważać w tym czasie na spożywanie Plantago psyllium, ze względu
na jej zdolności wiążące śluzu, który opóźnia wchłanianie
się leku.
Oceniono
wpływ nasion psyllium na florę bakteryjną jelit, ze względu na
potencjał prebiotyczny. Głównie obserwowano zmiany pod kątem
aktywności Bifidobacterium,
u zdrowych
kobiet, którym podawano przez miesiąc 7g/d nasion babki płesznik.
W badaniu
tym, nie potwierdzono prebiotycznego potencjału nieuszkodzonych
łusek nasion psyllium, ponieważ mogą być dopiero metabolizowane
przez Bifidobacterium, po częściowej ich hydrolizie. Najlepsze
działanie obserwowane jest u osób z niskim poziomem Bifidobacterium
początkowo, więc dobre np. w odbudowywaniu flory po zażywaniu
antybiotyków, czy diecie ubogiej w warzywa i wartościowe składniki
pokarmowe.
Właściwie
jaka jest konkluzja, jaką można odnieść do tego produktu? Taka,
że błonnik pokarmowy, jest ważnym elementem diety człowieka i
możemy pozyskiwać go z różnych źródeł, dogodnych dla siebie.
Jeśli bardzo lubimy warzywa i bogatoziarniste produkty, to
wspaniale, ponieważ to najlepsze źródła błonnika, w dodatku
pełne witamin, minerałów i smaku. Jednak są osoby, które nie
potrafią spożywać dużej ilości takich produktów, nie lubią lub
potrzebują pomocy w jeszcze efektywniejszej pracy jeslit, wtedy
zbawienną pomocą okazuje się właśnie produkt w postaci błonnika
primvitalnego.
Bibliografia:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17329047
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18685505
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27761216
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21134867
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9747644
Spożywanie błonnika ma bardzo dobry wpływ na pracę jelit. Jako, że sama miewam problemy z jelitami mój lekarz sam mi poradził, bym stosowała dietę bogatą w ziarna itp. Dodatkowo suplementuję się błonnikiem witalnym. Od tamtej pory mam zdecydowanie mniejsze problemy zdrowotne. Mogę jeść wszystko, oczywiście w odpowiednich proporcjach. Ważne bym przyjmowała dużo błonnika w formie naturalnej.
OdpowiedzUsuń