Chlebek bananowy z fasolą i kakao
Czym się objawia maniakalność na punkcie wartości odżywczej posiłków? Może tym, że Twoje ciasto już nie może być zwykłym ulepkiem z paru prostych, wysoko glikemicznych składników, ale zawiera takie o zbilansowanym składzie, z większą ilością białka, witamin i minerałów.
Ciasto z fasolą może wydaje się dziwne, ale w takiej mieszance jest naprawdę dobre. Żaden smak nie dominuje, wszystko jest spójne, lekko wilgotne i miękkie. Świetnie pasuje ze wszystkimi pastami do smarowania, masłem orzechowym i dżemem, bo samo jest mało słodkie, chociaż mi odpowiada.
PS mąkę można wymienić na inną bezglutenową, a czerwoną fasolę zamienić na białą.
Składniki:
2 banany
1 puszka czerwonej fasoli
2 jajka
1 łyżka masła orzechowego, czubata
1 szklanka mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao, czubata
1 płaska łyżeczka sody
Do miski włożyć odsączoną fasolę, połamane banany, jajka i masło orzechowe. Zmiksować na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Na wierzchu można poukładać kawałeczki jabłka i maliny (użyłam mrożone).
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i piec przez 30 minut, żeby patyczek wbity w ciasto się nie obierał.
Przepis inspiracja od babeczka na siłowni ;)
Ostatnio zakochałam się w ciastach ze strączków, a więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
JA też się przełamałam i spodobał mi się ten dodatek :)
UsuńCudowny wyszedl Ci ten chlebek :-). Mam jakies uprzedzenie do wypiekow ze straczkow. Wydaja mi sie ciezkie. Chyba odwaze sie I skorzystam z Twojego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś trafiłam na taki typ ciasta z fasolą, które rzeczywiście było ciężkie i czuć było mocno fasolę, wiec nie robiłam parę lat. Jednak przekonałam się znowu, bo ten wypiek jest właśnie inny, ciasto jest lżejsze, ale dobrze zwarte i nie jest typowym ciężkim ulepkiem
Usuń