Koszyczki owsiane z kremem orzechowym
Jakie jest dla mnie najlepsze odprężenie po egzaminie?
Dobre jedzenie, ćwiczenia i robienie wpisu na bloga, więc siedzę wyczerpana, ale szczęśliwa, że mam na chwilę jakieś inne zajęcia.
Spodobały mi się pomysły na desery z użyciem daktyli i masła orzechowego, więc oto kolejna propozycja, dla wielbicieli tych składników i domowych słodkości. Tym razem coś bez użycia czekolady, o karmelowo-orzechowym smaku. Robi się łatwo, nie wymaga pieczenia, potrzeba Wam tylko foremek, bo inaczej ciężko uzyskać taki kształt, no chyba że zrobicie jeden wielki koszyczek z kremem, wylepiając miseczkę :P
Polecam coś innego, pożywnego, nadaje się na drugie śniadanie, czy urozmaicenie typowych przekąsek :)
Składniki: 5 sztuk
Spód
50g płatków owsianych
50g daktyli
2 łyżki wody
krem:
50g daktyli
40g masła orzechowego
50g gęstego mleczka kokosowego
szczypta soli (jeśli masło orzechowe go nie ma)
opcjonalnie: pokruszone orzechy, cynamon
Wszystkie daktyle zalać w misce wrzątkiem, odstawić na 0,5-1 godz. Następnie odsączyć i podzielić już na pół. Płatki zmiksować blenderem na drobniej, dodać połowę namoczonych daktyli i krótko zmiksować. Zagnieść ręką masę, ewe. Po kawałku masy wkładać do foremek na babeczki lub użyć formy na muffinki (miałam silikonową) i wylepić foremki na kształt babeczek, do 2/3 wysokości, nie za grubo.
Resztę daktyli zmiksować blenderem z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym i solą. Dolać ok. 3 łyżek wody, jeśli krem jest zbyt lepki. Masa ma być gęsta, ale lekka w mieszaniu. Napełnić kremem babeczki i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Następnie podważyć koszyczki łyżeczką i wyjąć je z foremek. Przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Cudowny pomysl. Rewelacyjnie sie prezentuja. Od razu zapisuje przepis :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję, warto wypróbować :)
Usuńzaraz zjem ekran :)
OdpowiedzUsuńTo lepiej szybko idź po składniki i zrób, szkoda ekranu :P
UsuńTen krem wywołuje ślinotok :D
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ten krem sam jest obłędny, ciężko nie wyjadać z miski :)
UsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń