Chrupiące gofry jaglane z kefirem
Czy gofry mogą służyć za wartościowy, pożywny posiłek? Jasne, tak jak ze wszystkim, można zmienić skład pod swoje nawyki żywieniowe, żeby zjeść je w trochę zdrowszej wersji. Zatem biorę moje ulubione mąki, codzienne dodatki i od razu można cieszyć się odmianą w zwykły dzień.
Gofry wychodzą chrupiące i lekkie, przyjmą wiele dodatków ^^ Jak dłużej postoją to miękną, można je wtedy na chwilę podgrzać w gofrownicy.
Składniki (2 gofry)
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (szczypta)
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka mąki owsianej
70g kefiru
ew. płaska łyżeczka cukru
uwaga: mąki można zamieniać również na gryczaną, kukurydzianą, ryżową, byle połączyć najlepiej 2, ze zwykłą też wyjdą, ale nie próbowałam.
Białko oddzielić od żółtka. Białko zmiksować z proszkiem do pieczenia, na gęstą pianę, mikserem (lub blenderem jeśli robicie większą ilość).
Żółtko włożyć do miski, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładko. Następnie dodać pianę z białka i wymieszać łyżką.
Gofrownicę posmarować olejem i wlać masę. Piec 7-8 minut, na złoty kolor.
Moje dodatki:
masło orzechowe
jogurt
cynamon
banan, jabłko
To moje ulubione z tych na proszku do pieczenia :)
OdpowiedzUsuń