TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto z batata i mango z kremem kokosowym


Potrzebowałam nowości w kuchni, nie pamiętam kiedy jadłam mango, a batat wylądował w cieście bardzo dawno temu, a konkretnie w tym pysznym brownie (link). Wtedy się dowiedziałam, że ciasta z batatem są naprawdę pyszne. 
Ciasto jest miękkie, sprężyste, trochę jak gąbeczka. Cukru w przepisie jest bardzo mało, bo batat i bardzo dojrzałe mango mają w sobie dużo słodkości. To bardzo fajna i ciekawa odmiana ciasta, z orzeźwiającym aromatem, ale wszystko jest wyważone. Polecam!



Inspiracja - kuchnia Lidla.

Składniki (tu foremka 20cm, na większą formę-24 lub 26cm podwoić ilość składników)
1 batat, 330g
120g mango, dobrze dojrzałe
2 jajka
1 łyżka nasion chia
2 łyżki brązowego cukru
40g oleju kokosowego
125g mąki pszennej (pomieszana na pół z jaglaną, lub sama orkiszowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 limonka

Krem kokosowy:
puszka mleczka kokosowego, gęstego jak krem
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z limonki


Polecam zrobić tę czynność wcześniej lub przy okazji pieczenia czegoś.
Batata przekroić na 4 części wstawić do piekarnika na blaszce i piec 45-50 minut w temp. 190 st.C, do miękkości. Można upiec sobie od razu więcej batatów lub parę papryk, czy wstawić z muffinkami, tak robię, żeby było ekonomicznie :P
Batata wystudzić i obrać.

Do miski włożyć batata, obrane mango i zmiksować na puree. Jajka zmiksować z cukrem i chia. Następnie wlać je do puree, dodać startą skórkę z połowy limonki i wyciśnięty sok, również z połowy, olej kokosowy, wymieszać. Na koniec wmieszać mąkę i proszek.
Całość przełożyć do foremki posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 st. C, piec 35-40 minut.
Wyjąć i wystudzić.

Krem:
Mleczko kokosowe musi być gęste, są do kupienia takie co mają prawie całą masę bardzo gęstą i takie płynne - to się nie nada. Wszystkie składniki zmiksować końcówką do ubijania. Wyłożyć krem na wierzchu ciasta, schłodzić.













Komentarze

  1. jakie wilgotne i apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie właśnie jest, a jak się zje na zimno z lodówki, to smakuje w dodatku bardziej kremowo :D

      Usuń
  2. Świetny pomysł! Wygląda super! W sam raz do kawy ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku