Krem rafaello z kaszy jaglanej
Kiedy dzień nie zapowiada się zbyt ekscytująco lub dość przydługawo, jedną z rzeczy, którą można zrobić, żeby podnieść sobie nastrój, to dobre drugie śniadanie. Najlepiej takie, którego nie będziecie się mogli doczekać i będzie czaso-wspomagaczem w trudny dzień, chociaż nie mówię, że tylko tak, dobre jedzenie jest pożądane codziennie.
Więc, ląduje krem z kaszy jaglanej, o mocno kokosowym smaku, kremowe, z chrupiącymi dodatkami i słodkością uzależnioną jedynie od Was :)
Składniki: (na 5 małych słoiczków, na mniejszą ilość, zrobić z połowy składników)
2/3 szklanki kaszy jaglanej suchej
1 łyżka oleju kokosowego, stałego
3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
1/2 szklanki mleka (dałam roślinne-ryżowe)
70-100g serka śmietankowego lub mascarpone
3-4 łyżki cukru lub miód
3 łyżki wiórków kokosowych
6 migdałów bez skórki, posiekanych drobno
Wierzch:
parę orzechów laskowych
płatki migdałowe lub całe bez skórki
wiórki kokosowe
Kasze ugotować do miękkości, aż wchłonie całą wodę (wody min. 2x tyle). Dodać olej i cukier, wymieszać, przestudzić. Dodać resztę składników oprócz migdałów i zmiksować blenderem na gładki krem, ewentualnie dosłodzić lub dolać mleka, jeśli chcemy rzadszy krem. Wmieszać migdały.
Wierzch:
Posiekane orzechy laskowe i płatki migdałów wsypać na sucha rozgrzana patelnię, prażyć 30s, następnie wsypać 2 łyżki wiórków kokosowych i prażyć jeszcze kilkanaście sekund. Uważać, żeby się nie spaliły. Przesypać do miseczki.
Nałożyć kremy do słoiczków, posypać orzechami z kokosem.
Od razu pomysł na drugie śniadanie do pracy, czy na uczelnię :)
Komentarze
Prześlij komentarz