TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z burakiem i czerwoną fasolą


Od nadmiaru słońca od razu chce się sięgać po lżejsze posiłki. Instynktownie na talerzu ląduje już prawie codziennie jakaś sałatka, a fajnymi połączeniami chętnie się podzielę. Więc macie zielono-bordowy smakołyk, też jedne z moich ulubionych kolorów w jedzeniu i ubiorze :D
Pyszne połączenie, z jedynym słusznym dressingiem, którego używam namiętnie w kuchni, czyli cudowny vinegrette na miodzie i  cytrynie.

Składniki (1 porcja)
garść sałaty lodowej
garstka szpinaku lub roszponki
4 łyżki czerwonej fasoli
pół szkanki pokrojonego w plasterki buraka (ugotowany lub upieczony, są do kupienia też w sklepie)
3-4 plasterki sera pleśniowego (camembert)
1 łyżka pestek słonecznika (prażone na suchej patelni)

Sos (1 porcja):
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki miodu
ew. 1 łyżeczka wody 
szczypta soli

Ułożyć składniki na talerzu. Polać wymieszanym dokładnie sosem







Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku