TRYB JASNY/CIEMNY

Kuleczki rafaello z kaszy jaglanej


Ten przepis to kolejny dowód na to, że kasza jaglana przyjmie każde zadanie i kolejny argument, że jest dla nas dobrym sprzymierzeńcem w trzymaniu zdrowej diety. Wiadomo, od czasu do czasu to normalne pozwolić sobie na sklepowe słodkości, ale co z dniem powszednim? Też chcemy mieć małe przekąski wypełniające luki między posiłkami. Jeśli są w dodatku zdrowe i pożywne, to jeszcze bardziej zachęca do posiadania ich pod ręką.

Składniki (ok. 20 sztuk)
120g suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleczka kokosowego (miałam średnio gęste)
2/3 szklanki wody
1 łyżka oleju kokosowego lub pasty/kremu kokosowego
1 łyżka miodu
1/2 szklanki wiórek kokosowych 

Dodatki:
wiórki kokosowe
ew. blanszowane migdały

Wodę i mleczko wlać do garnka, zagotować, wsypać kaszę i ugotować do miękkości, aż wchłonie płyn ok. 10-12 min. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Odstawić kaszę i do jeszcze ciepłej dodać olej, miód i wiórki kokosowe. Wymieszać i odstawić, żeby chwilę przestygła. Następnie z grubsza zmiksować blenderem, ja wolę jak zostają małe grudki, też lepiej się lepi, ale można na gładko. 
Mokrymi rękami lepić kuleczki (można wcisnąć do środka po migdale) i obtaczać je we wiórkach. Schłodzić w lodówce.


Komentarze

  1. Nietypowy przepis! Muszę spróbować, bo jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, próbuj! Jak lubisz kokos, to będziesz zadowolona :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Polecam, ja się będę znowu za nie zabierać :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku