Gofry jagodowe na kefirze
Jeśli lubicie wszelkie, placki, naleśniki, gofry, to na pewno ucieszycie się na ten przepis. Pyszne i zdrowe gofry z owocami, w sam raz na pełnię lata, robię je na śniadanie lub lunch. Ciasto po upieczeniu jest lekko chrupkie, ale zaraz mięknie. Miąższ jest treściwy, o bogatej strukturze z zatopionymi jagodami. Stale poszukiwane wariacje na gofry :)
1 jajko
2 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka mąki kokosowej lub dowolnej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kefiru
1 łyżeczka oleju
3 łyżki jagód
Dodatki
borówki/jagody
jogurt naturalny
masło orzechowe
tahini
syrop klonowy
W misce roztrzepać jajko, dodać resztę składników oprócz jagód, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać jagody. Gofrownicę dobrze rozgrzać, posmarować olejem, rozłożyć masę na gofry. Piec 7 min lub sprawdzać, by przypiekły się na złoty kolor.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz