TRYB JASNY/CIEMNY

Szakszuka w prostej wersji




Często klasyczne przepisy są po prostu inspiracją do uproszczenia lub dodania paru rzeczy od siebie. Oryginalnie tunezyjska szakszuka składa się z papryki, cebuli, pomidorów i jajek, ale można ją dowolnie urozmaicać. Jajka gotują się w powstałym sosie pomidorowym i mamy aromatyczną potrawę, koniecznie z kawałkiem chleba. 
Ja, swoją wersję lubię bardzo uproszczoną. Sos pomidorowy przygotowuję w lecie ze świeżych pomidorów, bo są wspaniałe. Robię zapas do lodówki na parę porcji lub na świeżo z mniejszej ilości, ale trzeba wtedy poczekać, żeby odparowało wodę. Poza sezonem można posłużyć się zrobionymi zapasami w słoikach lub gotową passatą ze sklepu lub połączyć z całymi pomidorami w puszce. Uważam, że do tej potrawy nawet nie myślcie o świeżych pomidorach w zimie, bo to urąga na jakimkolwiek smaku i tyle.
Na koniec bardzo polecam obsypać całość świeżymi ziołami, ja najczęściej używam bazylii i oregano, aromat podbija się o kilka poziomów :)



Składniki (1-2 porcje):
1-1,5 szklanki sosu pomidorowego - użyłam swojego ze świeżych, może być ze sklepu (patrz wstęp)
1 łyżeczka oliwy
suszone oregano
mały ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej papryki
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 
2 jajka
świeże zioła: bazylia oregano


Na małej patelni wlać sos, dodać oliwę, przecisnąć czosnek, posypać oregano i resztą przypraw według uznania. Zagotować, jeśli sos jest dość wodnisty, to odparować wodę, żeby był gęsty. Następnie łyżką zrobić wgłębienia w sosie, wbić w nie jajka i przykryć patelnię pokrywką. Dusić na niedużym ogniu, żeby tylko trochę bulgotało. Pod koniec ścinania się jajka odkryć patelnię i odparować 1-2 min. Jajko obserwować najlepiej jak białko jest ścięte, a żółtko tak w połowie, ponieważ zanim zaczniecie jeść to sos je będzie jeszcze podgrzewał i będzie idealnie miękkie, lekko płynne, a nie całkiem twarde.

Wierzch skropić oliwą, posypać świeżymi ziołami i mielonym pieprzem.

U mnie chleb żytni na zakwasie (przepis).



Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku