TRYB JASNY/CIEMNY

Tarta pudding czekoladowy na spodzie ciasteczkowym


Dobry, letni deser, to taki, który nas dobrze odżywi, jest lekki w strukturze i najlepiej jak wykorzysta się sezonowe owoce. Ta czekoladowa tarta, ma masę w formie puddingu, który jest stężały i smakuje jak mocno czekoladowa pianka. Spód jest bardzo chrupki z orzechowym aromatem. Dobrze nasyca i zaspokaja ochotę na słodkie. Bierzcie i jedzcie, nie mam więcej słów, bo to smakuje wspaniale!





Przepis od mrfit-trener z moimi małymi zmianami :)

Spód:
150g ciastek kruchych, dowolne (domowe/kupne)
60g płatków owsianych lub mąki owsianej
60g oleju kokosowego
60g masła orzechowego
szczypta soli

Czekoladowy pudding:
600-700g mleka roślinnego lub dowolnego
25g skrobi kukurydzianej
25g kakao
60g odżywki białkowej (można pominąć)
50g gorzkiej czekolady
80g masła orzechowego 
15g żelatyny / agaru
szczypta soli

Wierzch
borówki
posiekana czekolada 

Ciastka zblendować lub mocno pokruszyć, płatki owsiane zmiksować i połączyć z ciastkami, masłem orzechowym, olejem i solą. Powinna być konsystencja mokrego piasku. Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę i wylepić. Podpiec w piekarniku nagrzanym na 180 st. C przez 10-12 minut. Wystudzić.

Pudding:
W misce zmieszać skrobię, kakao, odżywkę, wlewać powoli mleko, cały czas mieszając, żeby się połączyło. Następnie przelać do rondla, postawić na średnim ogniu i podgrzewać do zagotowania, co chwilę mieszając. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, masło orzechowe, przelać do miski. Dodać rozpuszczoną w 100ml letniej wody żelatynę. Dokładnie wymieszać o odstawić do wystygnięcia. 

Na spód rozłożyć garść borówek i zalać czekoladowym puddingiem. Formę odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Dekoracja: podzielić na 12 kawałków, posypać brzegi posiekaną czekoladą i ułożyć borówki.

Przechowywać w lodówce, po pokrojeniu na kawałki najlepiej w pojemniku, zachowuje trwałość 5-6 dni, też zależy od borówek.




Komentarze

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, smakuje super i jest dobra jeszcze przez 5-6 dni od zrobienia, sprawdzone ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku