TRYB JASNY/CIEMNY

Krem czekoladowy z daktylami i bananem



Mamy człowieka, lubi słodkie, ale lubi odżywiać się zdrowo i świadomie. Jest więc wyzwanie. Wchodzi do sklepu, dział ze słodyczami nie ma nic do zaoferowania poza gorzką czekoladą, no to bierze jedną, ale to ciągle nie to, czego by chciał. W domu porobione zapasy przypadkowych produktów, które osobno nie są szczególnie atrakcyjne, na ten właśnie moment. Jednak cudowna myśl, spaja je wszystkie razem, w odżywcze, słodkie i pyszne szczęście, którego oczekiwał. Człowiek zrobił krem czekoladowy i był tak zadowolony, jak nieświadomy człowiek jedzący nutellę. Koniec.





Składniki: 2 porcje:
1 banan
4-5 daktyli, suszonych
2 łyżki kakao
1 łyżka masła orzechowego
spora szczypta cynamonu
20g odżywki białkowej, można pominąć
2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
1/3 szklanki wody
1 płaska łyżeczka nasion chia

dekoracja:
mleczko kokosowe
posiekana czekolada
ew. prażone, posiekane orzechy

Daktyle zalać w kubku wrzątkiem, odstawić na min. 15 minut. Następnie odlać z nich wodę, umieścić wszystkie składniki w pojemniku i zmiksować na gładką masę. Podzielić na porcje, na wierzch można nałożyć trochę mleczka kokosowego i posiekaną czekoladę lub orzechy. Włożyć do lodówki do schłodzenia i zgęstnienia.






Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku