TRYB JASNY/CIEMNY

Dorsz w ziołowej marynacie z orzechami




Jeśli ktoś uważa, że przygotowywanie ryb jest trudniejsze niż mięsa, to jest w błędzie, bo obiad z rybą możemy zrobić paroma prostymi ruchami, tylko trzeba wiedzieć jak się w tej kuchni obracać. No to parę wskazówek. Najbardziej lubię ryby już wyfiletowane, możemy od razu użyć je do naszych pomysłów, jednak te w całości, też można szybko nadziać i upiec tak, żeby skórka odchodziła jak na dojrzałym awokado :) 
Ogólnie chudsze białe ryby typu dorsz czy pstrąg najlepiej komponują się z jakimś tłuszczem jak oliwa czy masło, to mocno podbija smak ryby. Do tego najlepiej czosnek, cytryna, a z przypraw wszelkie zioła. Tłustsze ryby jak łosoś czy halibut raczej nie komponują się dobrze z dużym dodatkiem tłuszczu, one same w sobie mają już dużo smaku, do łososia jak najbardziej sos sojowy, sos teriyaki, posypki z orzechów.
Z dobrą oprawą można upiec wspaniałą rybę i wiele się przy tym nie starając. Polecam mocno, zacznijcie od tej mojej prostej propozycji, a pieczenie ryb może pojawić się u was przynajmniej raz w tygodniu jak u mnie :)



Składniki
Filet z dorsza, halibuta, 'wilk morski', zazwyczaj używam 500g, ale ilość zależy od potrzeb

Marynata (na pół kg ryby)
2-3 łyżki oliwy
tymianek
rozmaryn
pieprz
1-2 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
sól
2-3 łyżki orzechów, polecam mieszane włoskie/laskowe/nerkowce
ew. świeży rozmaryn

W szklance zmieszać oliwę, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, dodać po pół łyżeczki tymianku, rozmarynu i doprawić pierzem. Ilość marynaty może być zbyt mała na większą porcję ryby, należy jej zrobić wtedy więcej.
Rybę posolić równomiernie, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (lub blaszce) wyłożonym papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej mieszankę z oliwą. Orzechy posiekać na średnie kawałki i posypać nimi wierzch ryby.
Piekarnik nagrzać na 180 st. C, wstawić rybę i piec ok. 15 minut, aż środek będzie ścięty.


Komentarze

  1. brzmi kusząco , a czy zawijać rybkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawijamy, niczym nie przykrywamy, rybę piecze się w takiej formie jak na zdjęciu :)

      Usuń
  2. Twoja ryba prezentuje się świetnie - podejrzewam, że tak też smakuje! Czy często ją przygotowujesz? Ja, staram się jadać rybę minimum 2 razy w tygodniu. Dziś na obiad zjem tagliatelle z dodatkiem łososia według tego przepisu: https://mowisalmon.pl/recipe/tagliatelle-z-wedzonym-lososiem-mowi/

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam, wyszła przepyszna, w tym roku zaserwuję ją na wigilię

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku