Butter chicken - indyjska potrawa z kurczakiem
To co przykuwa uwagę w daniach indyjskich, to na pewno bogactwo mieszanek przypraw, które nadają jedzeniu mocnych walorów smakowych. Takie smaki poniekąd uzależniają i tak jak masz ochotę na pizze na cienkim cieście (lub grubym i tłustym z masą sera xD), tak już później chodzi za tobą indyjska potrawka obsypana obficie ziołami i orzechami. Butter chicken to klasyczne danie kuchni indyjskiej, na które składa się kremowy sos na bazie pomidorów z dodatkiem śmietanki, z marynowanym w jogurcie delikatnym kurczakiem, podawane z ryżem, chlebkami naan, posypane kolendrą i orzechami nerkowca.
Uzależniające, lekko ostre, ale i łagodne, maślane i rozgrzewające. Dobre danie do zrobienia we dwoje lub z przyjaciółmi. Zróbcie zapas przyprawy garam masala, a wtedy zawsze można szybko stworzyć
Marynata do kurczaka:
500-600g filetu z kurczaka
1 łyżka tartego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy garam masala
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
130g jogurtu
Sos:
2-3 łyżki orzechów nerkowca (można pominąć)
2 łyżki masła
1 cebula
1 łyżka przyprawy garam masala
1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki nasion kolendry
sól
500g sosu pomidorowego
1/2-1 szklanki gorącej wody
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
Do podania:
ryż długoziarnisty/brązowy
świeża kolendra
posiekane orzechy nerkowca lub ziemne (można
opc. chlebki naan
Filety z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić na 2-3 cm kawałki i włożyć do miski. Dodać starty imbir, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, garam masala, oliwę, porządnie posolić i posypać pieprzem. Natrzeć kurczaka i na koniec dodać jogurt. Wszystko wymieszać i odstawić pod przykryciem na 2 godziny lub najlepiej na całą noc.
Orzechy nerkowca zalać w szklance wodą i odstawić na min. 2 godziny.
Jeśli kurczak leżał dłużej w lodówce, wyjąć go wcześniej, żeby się ocieplił. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć kurczaka, aż się zetnie, jeśli całość się nie mieści, to w dwóch partiach. Odstawić kurczaka na bok.
Sos:
Cebulę posiekać w kostkę. W woku lub w garnku rozgrzać kolejną łyżkę masła, dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać odsączone nerkowce i przyprawy. Nasiona kolendry można wcześniej zmielić lub ugnieść w moździerzu, ale później i tak są miksowane. Podsmażyć wszystko parę minut. Następnie dodać sos pomidorowy i wodę. Gotować na małym gazie przez 10 minut. Odstawić i zmiksować całość blenderem. Obsmażonego kurczaka dodać do sosu i zagotować. Do szklanki wlać śmietankę, wmieszać do niej parę łyżek sosu, żeby ją zahartować, następnie wlać śmietankę do całości. Gotować jeszcze 4 minuty na bardzo małym ogniu.
Podawać z ryżem, posypane orzeszkami i kolendrą.
Uwielbiam hinduskie dania . A chlebek naan robię na patelni do naleśników.
OdpowiedzUsuńOstatnio też ciągle siedzę w tych klimatach i uwielbiam :D Chlebki też robiłam, są przepyszne :)
Usuń