Tarta sernikowa z białą czekoladą
Klasyczne połączenia, z akcentem wyrazistych dodatków Bardzo kremowa forma sernika na zimno, na kruchym spodzie, z polewą z delikatnej białej czekolady i posypką z ulubionych dodatków, w urodzinowym klimacie jak najbardziej :)
Spód:
50g mąki owsianej lub zmielonych płatków
40g zmielonego słonecznika
100g mąki (dowolna, orkiszowa, jaglana)
80g masła, lekko miękkiego
2 łyżki kakao
3-4 łyżki wody
3 łyżki cukru
Masa sernikowa:
250g mascarpone
250g ricotty
250g serka twarogowego
50g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
50ml gorącej wody 1/4 szklanki
skórka starta z 1/3 cytryny
Polewa
80g białej czekolady
1/4 szklanki śmietanki 30%
Do dekoracji:
Borówki/porzeczki, owoce leśne - mogą być mrożone owoce, tylko niedużo, do przystrojenia
prażone orzechy
Zagnieść wszystkie składniki na spód, rozwałkować w 2-3 kawałkach między folią spożywczą i wylepić tortownicę o śr. 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i piec 15 minut.
Całkiem wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Do miski włożyć wszystkie sery i dodać cukier puder, krótko zmiksować do połączenia. Dodać skórkę z cytryny i wystudzoną żelatynę. wymieszać wlać na przygotowany spód. Włożyć do lodówki, zostawić aż stężeje.
W rondelku na małym ogniu podgrzać czekoladę ze śmietanką, tylko do rozpuszczenia, nie gotować.
Lekko ostudzić. Część owoców można położyć pod polewę, część na polewę, daje to ciekawy efekt wizualny. Polać wierzch sernika polewą i udekorować resztą owoców i orzechami.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Uwielbiam takie cuda, pyszne i bez wyrzutów sumienia. Twoja wierna fanka 😀
OdpowiedzUsuńTo cudownie wiedzieć! Od wiernej fanki mam też najlepsze inspiracje :)
UsuńWygląda bardzo słodko! Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńJadłam z cukierni. Fenomenalna. Skrzętnie zanotuje przepis niedługo Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo wpasuje się na Wielkanoc i inne celebracje, ja ją uwielbiam :D
UsuńTarta sernikowa od razu zaskarbiła sobie moje podniebienie :D
OdpowiedzUsuń