Buraczane burgery z soczewicą i słonecznikiem
Już wcześniej pojawiły się u mnie burgery z buraka, tylko że gotowanego/pieczonego. Tym razem smak tych obecnych jest inny, dzięki dodaniu surowego, startego buraka, którego świeżość i smak, delikatnie przebija się przez rozmaitość składników.
Jedne z pyszniejszych rzeczy, które ostatnio jadłam, a trochę ich zrobiłam. Najbardziej lubię takie burgery podane z sałatką i dobrym sosem lub z upieczonymi ziemniakami.
Jedzcie warzywa, bo to bogactwo zdrowia, smaków i kulinarnej, odkrywczej frajdy!
3 średnie buraki (ok. 3 szklanki startych na grubych oczkach)
1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej
1/2 szklanki soczewicy czerwonej suchej
1 mała czerwona cebula
4 łyżki uprażonego słonecznika
1 łyżeczka mielonego lnu
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego z kolendrą lub samego
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki kminu
1/3 łyżeczki mielonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
mały pęczek świeżej pietruszki
4 łyżki mąki orkiszowej/pszennej/owsianej
opc. 2 łyżki bułki tartej
Soczewicę wsypać do rondla, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości ok. 8 minut. Odcedzić.
Posiekać pietruszkę oraz cebulę, w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać, można czystą ręką, masa się wtedy dobrze łączy. Masa ma być lekko kleista i dać się formować. Nabierać po dwie kopiate łyżki masy i formować na kształt okrągłego kotleta.
Nagrzać piekarnik na 190 st. C. Na blachę położyć papier do pieczenia i posmarować go trochę olejem. Ułożyć burgery na blaszce, wstawić do piekarnika i piec 20 minut, następnie przewrócić każdego ostrożnie łopatką na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i lekko ostudzić.
Do podania można użyć sosu barbecue, majonezu lub...
Sos sezamowy z tahini:
1/4 szklanki wody
3 łyżki tahini
1/2 łyżeczki miodu
sok z połowy małej cytryny
sól, pieprz do smaku
1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Wszystkie składniki włożyć do słoiczka, zakręcić i potrząsać, aż powstanie gęsty sos. Polać odrobiną kotlety
Komentarze
Prześlij komentarz