TRYB JASNY/CIEMNY

Hummus z kaszą z sosem z suszonych pomidorów i fetą


Rośnie moja potrzeba na urozmaicenie posiłków, zwłaszcza o zdrowe, roślinne propozycje. Życie się zmienia, przede wszystkim nasza głowa, a u osób dbających o swoje zdrowie, również podejście do swojego ciała, ukierunkowuje się na odżywczość, która ma być smaczna i ładnie podana.
Ta propozycja jest bardzo wdzięczna, bo sprawdzi się naprawdę na każdy posiłek, ja jem ostatnio na śniadanie i można fajnie zapakować do lunchboxa do pracy, czy szkoły. Pożywne, aromatyczne jedzenie.
Hummus lepiej zrobić domowy, macie wtedy słoik świeżej pasty na parę dni, jednak są również takie do kupienia, jeśli ktoś nie lubi się trudzić wytwarzaniem samemu ;) Polecam podać z jakimś chrupiącym dodatkiem, tak jak pomidorki koktajlowe, czy ogórki kiszone.


Hummus domowy (słoik ok. 350 ml)
400g ugotowanej ciecierzycy (z puszki/słoika)
1/3 szklanki zimnej wody, przegotowanej lub ze słoika po ciecierzycy
3 łyżki pasty tahini
3 łyżki soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
1/3 łyżeczki soli
1-2 łyżki oliwy
pieprz 

Ciecierzycę zmieszać z wodą i zmiksować z grubsza, następnie dodać tahini, sok z cytryny i czosnek, zmiksować na gładką pastę. Dodać przyprawy i oliwę. Jeśli hummus jest bardzo gęsty, to dodlewać trochę wody, na pożądaną konsystencję. Miksować 3-4 minuty z przerwami na bardzo gładką pastę.
Hummus powinien być gęsty, ale mieć w tym lekkość, trochę się napowietrzyć.

LUB użyć hummusu kupnego.

Kasza (na 3 porcje)
50g kaszy bulgur
50g kaszy gryczanej
można użyć jednej z nich lub obu po 100g na większą ilość i ugotować w woreczkach

Kasza gryczana gotuje się trochę dłużej, więc wsypuję ją do garnka, zalewam wrzątkiem, posypuję solą i gotuję 5 minut. Następnie dosypuję bulgur i gotuję jeszcze 12 minut. W razie potrzeby dolać gorącej wody, powinno jej być tyle, że pod koniec odparowuje, czyli na początku ok. 3 razy więcej niż kaszy. Jeśli na końcu gotowania woda zostaje, to ją odlać.

Sos z pomidorów (na 3 porcje)
6 suszonych pomidorów ze słoika
1 łyżeczka oliwy
pieprz
4 łyżki sosu pomidorowego (z kartonika lub zrobiony sos jeśli macie)
opc. przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 
cytryna do skropienia

Wszystko zmiksować krótko na pastę, skropić trochę cytryną.

Dodatki:
feta, pokrojona w kostkę
pietruszka, posiekana
prażony słonecznik
opc. pomidorki koktajlowe

Ugotowaną kaszę wymieszać z sosem z pomidorów.
Na talerz lub do pojemnika nałożyć hummus, później kaszę, posypać dodatkami. Można skropić jeszcze oliwą i sokiem z cytryny.


 






Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku