Ciasto na maślance z borówkami i kruszonką
Sezon letni, dużo owoców, dużo ludzi i myśli. Jak nie wiesz co ciekawego zrobić w swoim życiu, to upiecz ciasto. Szybki i satysfakcjonujący efekt gwarantowany.
Ciasto jest na maślance, dlatego nie schnie szybko, jest lekko wilgotne, dobrze trzyma dużą ilość owoców, a na ciepło smakuje najlepiej, przywołując wspomnienia z dzieciństwa, gdzie czas płynął wolniej.
Składniki na dużą prostokątną blaszkę ok. 25x30cm.
1 szklanka maślanki (250ml)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
borówki/jagody lub inne letnie owoce 300-400g
3 jajka
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
borówki/jagody lub inne letnie owoce 300-400g
Kruszonka:
50g masła
7 łyżek mąki
3 łyżki cukru
Jajka ubić z cukrem, dodać maślankę, olej i wymieszać. Następnie do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać trochę ciasto bułką tartą, żeby wchłonęła sok z owoców. Umyte i osuszone owoce rozłożyć na cieście.
Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć palcami. Posypać ją na owoce, można też płatkami migdałowymi
Piec 50-60min w temp 180 st. C, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz