Jagodzianki bogato nadziane z kruszonką
Już chyba rok minął odkąd upiekłam ostatnie drożdżówki, a nawet były to bardziej croissanty, niż klasyczne drożdżowe. Nie jestem zwolenniczką grubej ilości ciasta, ale raczej dużej ilości nadzienia i wyrobów wypchanych po brzegi owocami lub czekoladą. Każdy ma swój typ, ale ja zawsze celuje w to, żeby dobrej jakości ciasto było tłem dla głębi smaku, jakim w tym przypadku są owoce lata.
Jagodzianki to klasyk, bezsprzeczny. Hit plaż nad Bałtykiem z dzieciństwa i hipnotyzujące mocnym fioletem, małe dzieło kulinarne.
Jednak, żeby drożdżówka uwiodła, ciasto musi być rewelacyjne i tu takie dostaniecie. Niezatykające ciasto, dalekie od suchego ulepku, wodzi maślanym smakiem i bogato obsypaną kruszonką. Na świeżo i na ciepło, to małe zatrzymanie w czasie, gdzie nie myślisz o niczym innym, tylko o tym, dlaczego ciasto może być takie pyszne i właściwie w tym momencie Twoje problemy życiowe nie istnieją :)
Polecam, pieczcie, bo to mały raj na ziemi.
Składniki: 10 jagodzianek
80 g masła
¼ szklanki (60 ml) mleka
5 g drożdży instant (1 łyżeczka)
2 szklanki = 250g mąki pszennej (można pomieszać na pół z orkiszową jasną)
¼ szklanki (40 g) cukru
szczypta soli
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (opc. jogurt)
Nadzienie:
400-500 g jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru waniliowego
+opc. 1 łyżka cukru brązowego, jeśli wolicie mniej kwaskowe nadzienie
1 jajko + 1 łyżka mleka, do posmarowania
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
szczypta soli
40 g cukru
50g masła zimnego
100 g mąki pszennej
szczypta soli
40 g cukru
50g masła zimnego
można zetrzeć trochę skórki z cytryny
Wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem, dokładnie połączyć z jagodami, delikatnie przemieszać łyżką od spodu, starać się nie rozgnieść jagód.
Podsypać stolnicę mąką. Ciasto podzielić na 10 identycznych części. Każdą rozwałkować na cienki placek, o średnicy około 10-12 cm.
Na rozwałkowane kawałki ciasta nałożyć 2 – 3 łyżki przygotowanych jagód. Zlepić brzegi ciasta do siebie na środku, zamykając jagody, naturalnie wyjdzie podłużny kształt. Zawiniętą jagodziankę położyć złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką lub kawałkami folii spożywczej i odstawić na ok. 1 h, do wyrośnięcia, powinny wyglądać na napuszone.
W międzyczasie, przed końcem wyrastania zrobić kruszonkę. Wymieszać mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je w mące palcami. Powinny być dość zwarte kawałki. Wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Wyrośnięte jagodzianki delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Obsypać wierzch bogato kruszonką. Piecz przez 20 – 22 minut, na złoty kolor.
Smacznego!
*Można ciasto w misce odstawić do lodówki na noc. (W lodówce nie może panować temperatura mniejsza niż 4 stopnie Celsjusza).
Następnego dnia zaczynamy od etapu przygotowania jagód i dalej tak samo.
Pycha!
OdpowiedzUsuńSą cudowne, naprawdę :)
Usuń