TRYB JASNY/CIEMNY

Potrawka z kurczakiem, pieczarkami i papryką w pomidorach


Faza na nowe i całkiem chyba zwyczajne posiłki, rośnie w siłę. Tak, doceniam proste produkty, po wielu przejściach z bardzo różnymi połączeniami, klasyka i prostota nigdy się nie znudzi. W tym przepisie znajdzie się wszystko w sklepach pod ręką, niech nie zrazi was szeroki dobór przypraw, bywało u mnie więcej :P Pyszne jedzenie, sycące i wartościowe, polecam :)

P.s. Kupiłam sobie krewetki do zamrażarki na zapas, po powrocie do domu kanapa za bardzo skusiła i największy mąciciel, czyli Netflix. Tym sposobem krewetki w torbie na zakupy ładnie się rozmroziły, więc jutro chcąc, nie chcąc muszą znaleźć swoje miejsce na obiedzie.... Nie planowana wtopa, ale za to może wykrzesam dla Was mój ulubiony makaron z ich udziałem, nie ma tego złego! 



Składniki 3-4 porcje
250g filetu z piersi kurczaka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
czosnek w proszku
1 średnia cebula
150g pieczarek
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
duża szczypta kminu rzymskiego w proszku
1/3 łyżeczki curry
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
2 łyżki posiekanej pietruszki
olej rzepakowy


Kurczaka pokroić w poprzek na ok. 1 cm plastry, a następnie każdy na 2-3 części lub jakie kawałki lubicie, tu dobrze sprawdziły się takie.
Włożyć do miski, polać łyżką oleju, posypać papryką słodką i ostrą, posolić, dodać pieprz i 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub ew. mały ząbek świeżego. Całość dokładnie połączyć, aż kurczak się obtoczy w przyprawach. Można odstawić na jakiś czas do lodówki (np. 1-2 h) lub od razu smażyć.

Rozgrzać dużą patelnię, wrzucić kurczaka i podsmażać po minucie z każdej strony do ścięcia się powierzchni. Zdjąć kurczaka z powrotem do miski. Na tą samą patelnię wlać jeszcze 1-2 łyżki oleju i wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, nie musi być drobno. Lekko posolić i smażyć, aż się zeszkli. Paprykę pokroić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić w poprzek w dość cienkie paski i dodać do cebuli. Następnie dodać posiekane w średniej grubości plastry pieczarki. Następnie dodać kurczaka. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową jeśli nie macie takiej dużej i dusić ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki, posypać całość jeszcze czosnkiem, papryką, dużą szczyptą kminu rzymskiego i 1.3 łyżeczki curry. Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut. Następnie odkryć, dodać sos sojowy i śmietankę lub mleczko. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Na koniec wmieszać pietruszkę. Jeszcze ewentualnie doprawić według gustu.

Do podania ryż, kasza lub makaron, posypane pietruszką.

Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku