TRYB JASNY/CIEMNY

Quiche z zielonymi warzywami, rozmarynem i parmezanem, z pysznym kruchym ciastem


Ta strona mogłaby się równie dobrze nazywać 1000 pomysłów na quiche i tarty, bo znowu przepis na kolejne cudo :) Nie wiem czy ktoś z Was tak ma, ale robienie quiche uzależnia. Można wymyślić mnóstwo połączeń, wrzucić dodatki, które zalegają nam w lodówce. Można obsypać wierzch bezkarnie serem, który się zatopi, wytworzy złocistą skorupkę i nie będzie wyglądać aż tak rozpustnie. Zapach kruchego ciasta z serowym aromatem uzależnia. Wierzch jest posypany dodatkowo świeżym rozmarynem i ziołowy zapach po upieczeniu dodatkowo nasyca pyszną atmosferę w domu.



Ciasto:
100g masła, lekko miękkiego
200g mąki
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Dodatki:
1/3 brokuła
cukinia, kawałek ok. 10cm
świeży szpinak, garść
2 łyżki zielonych oliwek
mozzarella w kulce 100g

Masa jajeczna:
4 jajka
300g jogurtu naturalnego
opcjonalnie 2 łyżki śmietany
3 łyżki tartego świeżo parmezanu
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
świeżo mielony pieprz

Wierzch:
gałązka rozmarynu
2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżeczka nasion słonecznika
świeżo tarty parmezan

Ciasto:
W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Masło pokroić na małe kawałki. Następnie mąkę wysypać na stolnicę lub dużą deskę, dodać masło i jajko. Wszystko zacząć siekać ze sobą dużym nożem, zabierając nim mąkę na masło i tworząc kruszonkę. Chodzi o to by na tym etapie ręce miały jak najmniejszy kontakt z ciastem, żeby go nie ogrzewać, bo ciasto wyjdzie za twarde, a nie kruche. Gdy po takim siekaniu razem składników wyjdzie nam drobna kruszonka to teraz zagniatamy ciasto rękami, do połączenia się masy, krótko na tyle, by powstała nam jednolita lekko miękka kula. Spłaszczamy i chowamy na 10 minut do lodówki. 
Następnie wyjąć ciasto rozwałkowywać i wylepiać ceramiczną foremkę na tartę o śr. 24 cm, łącząc ze sobą kawałki ciasta, jeśli wolicie w całości to też można, chodzi o to, że ja często wałkuję w kawałkach. Nakłuć spód widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i podpiec ciasto przez 13 minut.
 
Do rondelka wrzucamy brokuła podzielonego na różyczki i cukinię pokrojoną w grube plastry. Zalewamy wrzącą wodą, lekko posolić i gotować 3 minut, żeby lekko zmiękły. Odlać wodę i pokroić warzywa na mniejsze kawałki, żeby dobrze układały się w formie. Mozzarellę pokroić i postrzępić rękami na kawałki, wymieszać z brokułem i cukinią. Mieszankę wyłożyć na podpieczonym spodzie, następnie ułożyć listki szpinaku i pokrojone oliwki.

W misce roztrzepać jajka z jogurtem i śmietaną. Dodać parmezan, sól, zioła, pieprz, zamieszać i wlać do foremki z warzywami, do brzegów. 
Jeśli zostanie Wam ciasta i masy, to można wykorzystać małą foremkę na dodatkową porcję.

Wierzch masy posypać świeżymi listkami rozmarynu, posiekanymi orzechami, słonecznikiem i tartym parmezanem.
Wstawić do piekarnika i piec 30 min w temp. 180 st. C, góra-dół.




Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku