TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik z malinami i białą czekoladą



Jeśli jeszcze nie macie swojego sernikowego faworyta, to ten przepis jest godny wypróbowania i pokochania. Szybki w wykonaniu, idealny w konsystencji. Kremowy, ale nie ciężki. Delikatna słodkość sera podbita słodkością białej czekolady. Nie potrzeba go zachwalać, takie połączenie jak dla mnie już w nazwie się broni :)





Spód:
ciasteczka owsiane ok. 200g 
masło ok. 50g 
1 łyżka masła orzechowego

Masa:
750g twarogu
200g mleczka kokosowego (użyłam po wymieszaniu, o gęstości śmietany)
200g jogurtu naturalnego 
3 jajka 
1/2 szklanki cukru pudru 
1 cukier z wanilia 
1 budyń waniliowy 35g 

Dodatkowo: 
1 szklanka malin, mrożone lub świeże
mąka ziemniaczana do oprószenia
100g białej czekolady 
1/4 szklanki śmietanki 30% 

Foremka: średnica 24 cm + papier do pieczenia

Ciasteczka zmiksować na piasek, dodać do nich rozpuszczone masło i masło orzechowe, wymieszać na mokry piasek i wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 7-8 min w temp 180st.C. 

Do miksera włożyć poruszony twaróg, mleczko, jogurt, cukry i jajka, zmiksować na koniec dodając budyń w proszku, do uzyskania gładkiej lejącej konsystencji. Wlać na ciasteczka masę serowa, połowę malin oprószyć mąką ziemniaczaną, powciskać je delikatnie w masę serowa, żeby się za bardzo nie zatopiły, piec 50-55min w temp 170st. 
Uchylić piekarnik zostawić sernik na 10 min, żeby gwałtownie nie opadł. Wyjąć i wystudzić. 

Polewa: 
Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką. Rozłożyć kawałki pozostałych malin na wierzch sernika (świeże lub mrożone), polać czekoladą i schłodzić. 
Możecie je ułożyć na polewę, jednak w tym przypadku efektowniej wyglądają owoce pokryte polewą, które z niej lekko wystają. Przy mrożonych dodatkowo polewa zatrzyma wyciekanie soku.




Komentarze

  1. Cześć! Właśnie przymierzam się do tego przepisu, ale jestem kompletnym amatorem. Jakiego użyć twarogu? Chodzi o taki we wiaderku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może być ten z wiaderka, albo taki zmielony w kostce, byle nie był raczej z tych twardych w dotyku, są takie w kostkach w papierze, ale rzadko spotykane :)

      Usuń
  2. Czy zamiast mleczka kokosowego można użyć co innego np śmietany? Jeśli tak to jakiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, najlepiej 12%, można użyć opcjonalnie 18%, nic się takiego nie stanie :)

      Usuń
  3. Pytanie o twaróg, w przepisie jest 750g... A jeśli kupie w wiaderku to jest go tam chyba z kilo... ile więcej wtedy musze dorzucić całej reszty składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zwiększasz ilość sera o 250g czyli tutaj 1/4, to około o tą proporcję dołożyć składników, wystarczy myślę dodać 1 jajko, 100g jogurtu, 3 łyżki cukru, Na większą ilość lepiej byłoby chyba użyć tortownicę 26cm, w takiej 24 cm, może być wysoki po prostu, jak wolisz :)

      Usuń
  4. Czy uda się jeśli część twarogu zastąpię mascarpone? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku