Sernik z malinami i białą czekoladą
Jeśli jeszcze nie macie swojego sernikowego faworyta, to ten przepis jest godny wypróbowania i pokochania. Szybki w wykonaniu, idealny w konsystencji. Kremowy, ale nie ciężki. Delikatna słodkość sera podbita słodkością białej czekolady. Nie potrzeba go zachwalać, takie połączenie jak dla mnie już w nazwie się broni :)
Spód:
ciasteczka owsiane ok. 200g
masło ok. 50g
1 łyżka masła orzechowego
Masa:
750g twarogu
200g mleczka kokosowego (użyłam po wymieszaniu, o gęstości śmietany)
200g jogurtu naturalnego
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier z wanilia
1 budyń waniliowy 35g
Dodatkowo:
1 szklanka malin, mrożone lub świeże
mąka ziemniaczana do oprószenia
100g białej czekolady
1/4 szklanki śmietanki 30%
Foremka: średnica 24 cm + papier do pieczenia
Ciasteczka zmiksować na piasek, dodać do nich rozpuszczone masło i masło orzechowe, wymieszać na mokry piasek i wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 7-8 min w temp 180st.C.
Do miksera włożyć poruszony twaróg, mleczko, jogurt, cukry i jajka, zmiksować na koniec dodając budyń w proszku, do uzyskania gładkiej lejącej konsystencji.
Wlać na ciasteczka masę serowa, połowę malin oprószyć mąką ziemniaczaną, powciskać je delikatnie w masę serowa, żeby się za bardzo nie zatopiły, piec 50-55min w temp 170st.
Uchylić piekarnik zostawić sernik na 10 min, żeby gwałtownie nie opadł. Wyjąć i wystudzić.
Polewa:
Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką.
Rozłożyć kawałki pozostałych malin na wierzch sernika (świeże lub mrożone), polać czekoladą i schłodzić.
Możecie je ułożyć na polewę, jednak w tym przypadku efektowniej wyglądają owoce pokryte polewą, które z niej lekko wystają. Przy mrożonych dodatkowo polewa zatrzyma wyciekanie soku.
Możecie je ułożyć na polewę, jednak w tym przypadku efektowniej wyglądają owoce pokryte polewą, które z niej lekko wystają. Przy mrożonych dodatkowo polewa zatrzyma wyciekanie soku.
Cześć! Właśnie przymierzam się do tego przepisu, ale jestem kompletnym amatorem. Jakiego użyć twarogu? Chodzi o taki we wiaderku?
OdpowiedzUsuńTak może być ten z wiaderka, albo taki zmielony w kostce, byle nie był raczej z tych twardych w dotyku, są takie w kostkach w papierze, ale rzadko spotykane :)
UsuńCzy zamiast mleczka kokosowego można użyć co innego np śmietany? Jeśli tak to jakiej
OdpowiedzUsuńOczywiście, najlepiej 12%, można użyć opcjonalnie 18%, nic się takiego nie stanie :)
UsuńJaka wielkość blachy?
OdpowiedzUsuńśrednica 24cm :)
UsuńPytanie o twaróg, w przepisie jest 750g... A jeśli kupie w wiaderku to jest go tam chyba z kilo... ile więcej wtedy musze dorzucić całej reszty składników?
OdpowiedzUsuńJeśli zwiększasz ilość sera o 250g czyli tutaj 1/4, to około o tą proporcję dołożyć składników, wystarczy myślę dodać 1 jajko, 100g jogurtu, 3 łyżki cukru, Na większą ilość lepiej byłoby chyba użyć tortownicę 26cm, w takiej 24 cm, może być wysoki po prostu, jak wolisz :)
UsuńCzy uda się jeśli część twarogu zastąpię mascarpone? :)
OdpowiedzUsuńTak, można:)
Usuń