TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka a'la pizza z pożywnymi dodatkami - duża blacha




Łapię się teraz na poszukiwaniu bardzo praktycznych rozwiązań w kuchni. Ma być dość prosto, chociaż bez przesady, moja ambicja kulinarna nie broni się przed trochę dłuższym pobytem w kuchni. Ma być pożywnie, wartościowo i wystarczyć na 2-3 dni. Najlepiej jeszcze, żeby było to jedzenie, które można zabrać na posiłek do pracy. Oto z poszukiwań w mojej głowie wyszedł pomysł na zapiekankę, jaką pamiętam z dzieciństwa. Wtedy, kiedy nie była u nas jeszcze tak popularna pizza, a jej miano przybrała właśnie taka zapiekanka-placek, pieczony często w dużej, prostokątnej blaszce na ciasto. Wyrastała pięknie, miała grubsze brzegi, a w dodatkach obowiązkowo znajdowało się pieczarki, podsmażoną cebulkę, była i szynka, a na wierzchu obowiązkowa obfitość startego sera żółtego.
Teraz zrobiłam opcję bardziej urozmaiconą, o warzywa, przyprawy, ale dodatki już inna bajka dla każdego, chociaż bardzo polecam moją wersję :)




Zapiekanka - duża blacha do piekarnika 
Ciasto 
330g mąki, u mnie orkiszowa jasna 
30g drożdży świeżych 
180ml wody cieplej 
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka cukru 
2 łyżki oliwy 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać cukier. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, rozpuszczone drożdze i oliwę. Zagnieść na jednolite ciasto, pougniatać trochę na stolnicy jeśli zbyt się klei to podsypywać mąką, żeby się zlepiło na miękkie, nie za twarde ciasto. Nie trzeba wyrabiać długo. Odstawić na czas przygotowania składników i nakryć ściereczką. 

Składniki na wierzch: 
Koncentrat pomidorowy ok. 2 łyżki 
passata pomidorowa 1/3 szklanki
Oregano, bazylia 
Pół cukinii, przekroić na pół i w plasterki 
1 papryka  
1 kostka tofu wędzonego 180g, pokroić w średnią kostkę, posypać papryką w proszku wędzoną lub słodką, podsmażyć parę minut na patelni*
6 sztuk średnich pieczarek
1/2 łyżeczki sosu sojowego
tymianek suszony
opc. kukurydza do posypania
ser żółty do tarcia na wierzch 


*Opcjonalnie zamiast tofu lub dodatkowo: szynka lub kiełbasa wiejska pokrojone w kostkę i podsmażone do zrumienienia na patelni.
Paprykę i cukinię podsmażyć na łyżeczce oliwy na patelni lub zostawić surowe.
Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzana patelnię skropioną oliwą, dodać 1/2 łyżeczki sosu sojowego, posypać tymiankiem i podsmażyć, aż zmiękną, parę minut

Ciasto rozwałkować na szerokość blachy, można pod koniec porozciągać rękami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto, posmarować koncentratem wymieszanym z passatą, oregano i bazylią. 
Ułożyć cukinię, paprykę, podsmażone pieczarki i tofu lub szynkę/kiełbasę, posypać kukurydzą i tartym serem, ilość według gustu . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 st C i piec ok 25 minut.

Na ciepło z keczupem, majonezem, z czym lubicie :)











Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku