Mięciutki chlebek dyniowy z korzenną kruszonką
Co roku obowiązkowo lądują u mnie przepisy dyniowe. W kuchni wjeżdżają kremowe zupy z chrupiącymi, serowymi grzankami, słodkie dyniowe koktajle z imbirową, energetyczną nutą i oczywiście ciasta z dyniowym puree.
Kolejne podejście do chlebka dyniowego w nowej wersji. Mam słabość do kruszonki. To taki dodatek, który jest przysłowiową wisienką na torcie wypieków. W lecie obsypywałam nią hojnie drożdżówki z truskawkami i malinami, później grubo splecione chałki, obsmarowane twarożkiem i dżemem brzoskwiniowym. Teraz bogata korona z kruszonki wylądowała na jesiennym królu słodkich wypieków - chlebku dyniowym. Ciasto jest mięciutkie, sprężyste, tym razem bez dodatków, żeby jedynym słusznym kontrastem, była cudowna kruszonka - pachnąca korzennymi przyprawami, z chrupkością orzechów włoskich i dodatkiem mąki pełnoziarnistej, nadającym kruszonce głębi smaku.
Ciasto:
2 szklanki (260g) mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
2/3 szklanki cukru, biały lub brązowy
300g puree z dyni*, najlepiej hokkaido
2 duże jajka
70g masła, rozpuszczone i ostudzone
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
po 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, imbiru i kardamonu
*Pieczona dynia: dynię ze skórką pokroić na średnie kawałki, położyć na blaszce. Piec w temp. 190 st. C około 30-40 min, do miękkości, sprawdzić widelcem. Z upieczonej dyni odkroić skórkę i zmiksować blenderem na puree.
Kruszonka korzenna:
2/3 szklanki mąki ok. 70g- lepiej się sprawdza pełnoziarnista, daje orzechową nutę
1/4 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki zimnego masła (60g), pokrojone na kawałki
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
duża szczypta kardamonu
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Komentarze
Prześlij komentarz