Szybkie śniadaniowe racuszki z jabłkami
Składniki na ciasto, 1 porcja - 4 placki.
1 jajko
1 białko jaja lub 12g odżywki białkowej dowolnej (ja robię zwykle z odżywką) lub pominąć
40g mąki ryżowej lub dowolnej
30g jogurtu naturalnego
duża szczypta proszku do pieczenia
3-4 łyżki mleka dowolnego lub wody
50g jabłka, pokrojonego w kostkę (ok. 1/4 średniej sztuki)
Dodatki:
masło orzechowe
posiekana czekolada
dżem brzoskwiniowy/powidła śliwkowe
Wszystkie składniki na ciasto oprócz jabłka zmiksować blenderem na jednolitą masę. Na koniec wmieszać kawałki jabłka.
Patelnię posmarować cienko olejem, zwykle nalewam i rozsmarowuje ręcznikiem papierowym.
Wyłożyć ciasto na rozgrzaną patelnię, w 4 porcjach. Podsmażać na średnim ogniu, przewrócić placki, gdy na powierzchni będą się pojawiać pęcherzyki, a ciasto zacznie się lekko ścinać. Smażyć na drugiej stronie krócej, ok 1 min. Nie przepiekać za długo.
Placki podawać z kremem orzechowym, dżemem i posiekaną czekoladą.
brakuje tego jablka w przepisie ;d jest tam w ogole czy nie?
OdpowiedzUsuńDziękuję za czujność! Rzeczywiście przy wpisywaniu zapomniałam, już poprawiam :))
Usuń