Makaron po azjatycku z krewetkami i szpinakiem. Pieczone marchewki w glazurze miodowej
Pieczone marchewki to inny poziom doświadczenia smaku, tego z pozoru niczym nie zaskakującego warzywa. Wydobywają subtelny smak, podkreślony klasyką przypraw.
Składniki na 2 porcje
200g krewetek, obranych, mrożonych
opc. 50-60g tofu wędzonego
1 łyżeczka oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka płynnego miodu
------------------------------------------------
1 łyżka oliwy
3 cm kawałek świeżego imbiru
2 garście świeżego szpinaku
Sos:
2 łyżki sosu sojowego, jasnego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki miodu
130g makaronu ryżowego
parę sztuk młodych marchewek z nacią (miałam 8)
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1/3 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
Marchewki cienko obrać lub oskrobać, niektóre wystarczy wyszorować, bo są smaczniejsze. Większe przekroić wzdłuż na pół, małe zostawić całe. Wymieszać składniki na marynatę. Marchewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać marynatą i przemieszać rękami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 st.C. Piec 35-40 min (góra-dół), po 20 minutach można zmniejszyć grzanie na 180 st.
Makaron:
Krewetki obrać z ogonków, osuszyć na ręczniku papierowym. Do miski przecisnąć 2 ząbki czosnku, dodać łyżkę oliwy, płaską łyżeczkę płynnego miodu i sporą szczyptę soli. Wymieszać, dodać krewetki i pokrojone w średnią kostkę tofu, dokładnie obtoczyć w marynacie.
W kubku zmieszać składniki na sos. W międzyczasie wstawić do gotowania makaron ryżowy, zgodnie z instrukcją (gotuję ok. 5-6 minut), uważać, żeby go nie rozgotować, bo będzie jedna wielka kluska, lepiej żeby był lekko twardawy, bo dojdzie na patelni.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić posiekany w cienkie słupki imbir, podsmażyć chwilę. Następnie dodać krewetki z marynatą, podsmażać na dużym ogniu, aż zaczną się złocić. Następnie dodać z grubsza posiekany szpinak, chwilę podsmażyć. Następnie wlać przygotowany sos. Podsmażać 2-3 minuty, aż wszystko się połączy. Dodać makaron ryżowy odcedzony prosto z wrzątku (najlepiej łyżką cedzakowatą). Wymieszać wszystko szpatułkami. Ja jeszcze przecinam nimi makaron, żeby był krótszy, lepiej się je.
Dodatki:
prażone, solone orzeszki ziemne
orzechy nerkowca
limonka
Podanie: Posiekać orzeszki. Nałożyć makaron do misek i posypać orzeszkami, skropić sokiem z limonki. Ułożyć z boku cząstki limonki i pieczone marchewki.
Komentarze
Prześlij komentarz