TRYB JASNY/CIEMNY

Jajka faszerowane pieczarkami



Dla poszukiwaczy pomysłu, jak zjeść jajko inaczej, na co dzień i od święta. Mamy tu delikatne pieczarki, klasycznie doprawione, wymieszane z żółtkami, paroma dodatkami do smaku. Nie żałujcie zieleniny, pieprzu i świeżego chleba. Z tym przepisem każdy bez problemu sobie poradzi :)



Składniki na 8 połówek z farszem:
4 jajka
6 średnich pieczarek
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
tymianek suszony
1 łyżeczka jogurtu (można pominąć)
1 łyżeczka majonezu
świeża zielona pietruszka, łyżka posiekanej

Do dekoracji:
świeża pietruszka
kiełki 
nasiona

Jajka ugotować na twardo - około 8-9 minut od zagotowania. Ostudzić i obrać.
Przekroić na połówki wydrążyć żółtka do miski, białka odłożyć. Żółtka w misce rozgnieść.
Pieczarki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki. W trakcie smażenia posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmażyć parę minut, aż woda z pieczarek odparuje.
Całość przełożyć do miski z żółtkami. Dodać majonez, jogurt, świeżą pietruszkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
Farsz nakładać łyżeczką i nadziewać białka. Przystroić pietruszką, kiełkami lub prażonymi nasionami.









Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku