TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych


Szybka i przepyszna zupa, którą pokochacie! Pieczone pomidorki, ociekające aromatem gorącego lata, z dużą dawką czosnku, który upieczony robi się jak słodko-pikantne masełko.
Ten przepis to mój ratunek, kiedy chce mieć prędko dobre jedzenie, a do tego wystarczy świeży chlebek, kawałek mozzarelli i dobra oliwa.
Chlebek ze zdjęć jest z tego przepisu (klik)





Składniki ok. 4 porcje
400g pomidorków koktajlowych
1 główka czosnku
1 biała cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
garść listków bazylii
sól, pieprz
1 szklanka bulionu lub wody z czajnika 
50-100ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% (co wolicie)

Do podania, opcje:
chleb
mozzarella
bazylia świeża
harissa lub ostra papryka do posypania

Przygotować dużą formę ceramiczną do pieczenia. Ułożyć w niej pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w ćwiartki, główkę czosnku przekrojoną w poprzek na pół- ułożyć ja przecięciem do góry i bazylię. Całość polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego na  200st. C. Piec 25-30 minut. Nakłuć widelcem czosnek, ząbki powinny być już miękkie, mogą być lekko jędrne.
Upieczone warzywa przełożyć do garnka lub misy blendera. Ząbki czosnku wydłubać z główki, resztki wyrzucić, posypać solą ok 1/3 łyżeczki. Całość zblendować dokładnie. Mogą zostać jakieś małe kawałki, zależy od blendera.
Postawić garnek do podgrzewania na palnik, wlać bulion, mleczko lub śmietankę. Doprawić do smaku, można dosypać szczypte oregano i ostrej papryki. Odstawić, gdy zacznie lekko bulgotać.

Podawać ze świeżym chlebem, skropić oliwą.
Opcjonalnie: mozzarella, świeże listki bazylii, harissa- przyprawa do posypania na wierzch.




Zdjęcie robocze, jak wygląda przekrojona na pół główka czosnku. Potem wydłubujemy z niej upieczone ząbki :)




Komentarze

  1. Mozesz pokazac co to znaczy pokroic glowke czosnku w poprzek?? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, dodałam na końcu posta zdjęcie, jak wygląda foremka gotowa do pieczenia z przekrojoną na pół główką czosnku :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku