Zupa krem z brokułem, cukinią i kolendrą
Uwielbiam zupy krem, ALE gdy są dobrze doprawione i zbalansowane ciekawymi dodatkami. Najgorszy koszmar w takich zupach to mdły smak, brak konkretnych przypraw i nieatrakcyjny wygląd. Czujemy wtedy, jakbyśmy wrócili się do czasu niemowlęcego i ktoś próbuje nam wmówić, że powinno nam w tym wieku smakować.
Dlatego postaram się odczarować co niektórym zupy krem, które mogą dawać naprawdę satysfakcję, być fajną opcją na lekki posiłek, lunch w ciągu dnia i dobrze gospodarować zapasami lodówki.
Często kupuję trochę za dużo warzyw na raz i później jakaś smutna cukinia długo czeka na swoją kolej do zjedzenia. Wtedy cała ląduje w zupie lub do zapiekanki, a my nie pozwalamy marnować takich cennych produktów.
Co tu wzbogaca smak zupy, to przede wszystkim czosnek x4, świeżo tarty parmezan i zioła, czyli dodatki, które jeśli je zapamiętacie, uratują wiele Waszych potraw :) W tym przypadku miałam pod dostatkiem kolendry, więc wylądowała w dwóch odsłonach - mielone nasiona kolendry do bazy zupy oraz świeże listki kolendry do podania. Mówię Wam, pyszne to było, a zrobienie zupy zajęło mi 15 minut, da się :)
Składniki 3-4 porcje:
1 mała cukinia
pół dużego brokułu
700ml wody
3-4 średnie ząbki czosnku
1/3 łyżeczki zmielonych nasion kolendry, mogą być też roztarte w moździerzu
1/4 łyżeczki suszonego oregano i tymianku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki świeżo tartego parmezanu
opc. 1 łyżka śmietanki 30% lub 3 łyżki mleka dowolnego
Do podania:
podprażone pestki dyni
świeżo tarty parmezan
listki kolendry - można zamienić na małe listki bazylii
W średnim garnku rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć 1 minutę posiekane 2 ząbki czosnku.
Następnie wsypać mieloną kolendrę, oregano i tymianek i podsmażyć kolejną minutę.
Wrzucić do garnka pokrojoną w nieduże kawałki cukinię i brokuły, zalać zagotowaną wodą (np. z czajnika). Gotować do miękkości warzyw ok. 8-10 minut na niedużej mocy. Następnie dodać sól, sos sojowy, świeżo mielony pieprz i tarty parmezan oraz śmietankę opcjonalnie. Zdjąć z podgrzewania i zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Następnie dodać pozostałą łyżkę oliwy i doprawić jeszcze do smaku, jeśli jest dla Was za mało soli lub pieprzu.
Zupę podawać z uprażonymi pestkami dyni, świeżą kolendrą i tartym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz