TRYB JASNY/CIEMNY

Pumpkin spice latte - Dyniowa kawa latte


Każda z pór roku jest inspirująca, jednak jeśli miałabym wybrać moją ulubioną, biorąc pod uwagę stronę kulinarną, to byłaby to zdecydowanie jesień! To taka moja 'duchowa' pora roku w kuchni (taka 'spirit season'). Odczuwam wtedy najwięcej przyjemności, satysfakcji i spójności w tym co robię. Wszystkie smaki swobodnie wplatają się do jadłospisu, piekarnik z dynią w środku chodzi non stop, jem najbardziej soczyste jabłka, wypiekam moje drożdżowe pomysły, grubo obsypane cynamonem i ślęczę nad zapachem gorącej kawy i czekolady. 



Z tych pobudek poszłam ostatnio spróbować w kawiarni sławnej pumpkin spice latte, czyli kawy z dodatkiem syropu z korzennymi przyprawami, wanilią i dyniowym puree. Sekretem są odpowiednie proporcje i tak naprawdę rzecz gustu. Moja mieszanka, którą Wam proponuję jest lekko słodka, aksamitna na podniebieniu i nasycona korzennym aromatem z dużą dawką cynamonu. Powiem śmiało, że proporcja wyszła naprawdę świetnie i można taką kawę potraktować, jako napój na przekąskę, bo też fajnie syci. Chociaż wiadomo, kawałek dobrego kremowego sernika pasowałby do tego równie dobrze :)


Korzenny syrop dyniowy:

200ml gorącej wody

3 łyżki cukru brązowego

2 łyżki syropu klonowego (opc. 1 łyżka miodu lub cukru)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru mielonego

½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

1/3 łyżeczki kardamonu

2 goździki

2 kulki ziela angielskiego

opc. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Dodatkowo: ok. 200g puree z dyni


Wszystkie składniki oprócz dyni zagotować w rondelku. Gotować 3-4min, cukier powinien się rozpuścić.

Przecedzić syrop przez sitko.

Zmiksować puree z dyni z syropem, przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych włókien, umieścić w rondelku i na chwilę zagotować. Syrop powinien być konsystencji rzadkiego kisielu, lekko zagęszczony, ale lejący się. Przelać do słoika lub butelki.

Spożyć w ciągu tygodnia.


Kawa - Pumpkin spice latte

2 łyżki korzennego syropu dyniowego

ok. 60ml espresso lub inne zaparzonej kawy

150-200ml podgrzanego mleka, dowolnego

szczypta cynamonu


Mleko można spienić w wysokim pojemniku spieniaczem lub blenderem ręcznym, bądź spieniaczem z ekspresu jeśli macie.

Do szklanki wlać syrop i kawę, zamieszać. Następnie powoli po ściance wlewać mleko, posypać cynamonem.











Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku