Ciastka brownie z masłem orzechowym
Składniki (ok. 16 sztuk)
220g czekolady gorzkiej 70%
110g masła
120g cukru
2 duże jajka, o temp. pokojowej
20g kakao w proszku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
80g mąki
Do wmieszania:
masło orzechowe
garść kawałków czekolady/ groszki czekoladowe (użyłam peanut butter Reeses)
W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, krótko podgrzewać i odstawić do ostygnięcia.
Jajka z cukrem ubić trzepaczką/mikserem przez parę minut, na jasnożółty krem. Następnie stopniowo dodać masę czekoladową i wymieszać. Dodać kakao, kawę w proszku, sól, proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę, najlepiej łopatką, aż całkowicie połączy się z masą. Dodać kawałki czekolady/groszki, jeśli używacie.
Nakładać masę po pełnej łyżce masy na blachę z papierem do pieczenia. Na wierzch nałożyć trochę masła orzechowego i łyżeczką zrobić zawijas. Jeśli masło orzechowe jest niesłone, to posolić lekko wierzch.
Piec 11-12 minut w temp 180 st. C. Wyjąć i zsunąć ciastka z papierem na kratkę i wystudzić całkowicie.
Zaraz po upieczeniu ciastka będą bardzo delikatne i miękkie, później będą twardnieć na brzegach, a środek pozostanie lekko miękki.
Komentarze
Prześlij komentarz