TRYB JASNY/CIEMNY

Ciastka brownie z masłem orzechowym


Jedne z lepszych czekoladowych ciastek jakie udało mi się zrobić. Pełne czekoladowej głębi smaku, o gęstej strukturze, twardniejące na brzegach i miękkie w środku. Dla wielbicieli brownie, gorzkiej czekolady i hedonizmu ponad miarę, to właśnie ciastka idealne. 





Składniki (ok. 16 sztuk)

220g czekolady gorzkiej 70%

110g masła

120g cukru

2 duże jajka, o temp. pokojowej

20g kakao w proszku

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

80g mąki


Do wmieszania:

masło orzechowe

garść kawałków czekolady/ groszki czekoladowe (użyłam peanut butter Reeses)



W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, krótko podgrzewać i odstawić do ostygnięcia.

Jajka z cukrem ubić trzepaczką/mikserem przez parę minut, na jasnożółty krem. Następnie stopniowo dodać masę czekoladową i wymieszać. Dodać kakao, kawę w proszku, sól, proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę, najlepiej łopatką, aż całkowicie połączy się z masą. Dodać kawałki czekolady/groszki, jeśli używacie.

 Nakładać masę po pełnej łyżce masy na blachę z papierem do pieczenia. Na wierzch nałożyć trochę masła orzechowego i łyżeczką zrobić zawijas. Jeśli masło orzechowe jest niesłone, to posolić lekko wierzch.

Piec 11-12 minut w temp 180 st. C. Wyjąć i zsunąć ciastka z papierem na kratkę i wystudzić całkowicie.

Zaraz po upieczeniu ciastka będą bardzo delikatne i miękkie, później będą twardnieć na brzegach, a środek pozostanie lekko miękki.





Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku