Pasta z tofu z suszonymi pomidorami
Ratunkowa pasta, która ocaliła zaciśnięty żołądek. Kiedy nie ma co zjeść, kiedy nie ma idealnie ugotowanego obiadu, gdy w lodówce świecą pustki, ale jakieś niedobitki się uchowały, jak np. kostka tofu. Reszta składników jest zwykle u mnie w zapasie, więc wystarczy odpalić blender i gotowe. Pyszna kremowa pasta, najlepiej pasuje ze świeżymi, chrupkimi warzywami, u mnie faworyci to ogórek i rzodkiewka. Na chlebie lub z waflami ryżowymi, to pyszna i pożywna przekąska :)
Składniki:
1 kostka tofu 180g
2-3 suszone pomidory z zalewy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
świeżo mielony pieprz
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki wędzonej
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżka soku z cytryny
opc. 1/2 łyżeczki masła orzechowego
4-5 łyżek wody
1 kostka tofu 180g
2-3 suszone pomidory z zalewy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
świeżo mielony pieprz
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki wędzonej
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżka soku z cytryny
opc. 1/2 łyżeczki masła orzechowego
4-5 łyżek wody
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką pastę, przez parę minut. W razie potrzeby doprawić według gustu.
Komentarze
Prześlij komentarz