Obiad w 15 minut: Makaron z pesto, kurczakiem i cukinią
Bardzo prosty i szybki przepis na posiłek na już. Kto nie ma często sytuacji, ze trzeba zrobić jedzenie błyskawicznie, a do tego chcielibyśmy, żeby było pożywne, wartościowe dla organizmu i oczywiście smakowite. Oto fast food w dobrym, zdrowym wydaniu, który uwielbiam i który ratuje dzień bez szczególnego planowania.
Można urozmaicać przepis w różne wersje np. zamienić zielone pesto na czerwone, a cukinię na brokuł lub szpinak.
Można urozmaicać przepis w różne wersje np. zamienić zielone pesto na czerwone, a cukinię na brokuł lub szpinak.
Składniki (2 porcje)
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
oliwa
sok z cytryny
1 łyżka zielonego pesto
1/2 średniej cukinii lub 1 mniejsza
suszona bazylia
suszone oregano
Dodatkowo:
150g makaronu tagliatelle
twardy ser do tarcia typu parmezan, grana padano, dziugas
Kurczaka pokroić w paski, posypać solą, pieprzem, oregano, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w oliwie. Podsmażyć z dwóch stron na złoty kolor po ok. 2 minuty.
Cukinię przekroić na 4 części i w cienkie plastry. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić cukinię, posypać solą, pieprzem i bazylią. Podsmażyć na średnim ogniu 3-4 minuty, żeby lekko zmiękła.
Ugotować makaron w osolonej wodzie, al dente. Odcedzić, wymieszać z łyżką pesto, można trochę więcej według gustu. Przełożyć makaron do misek, nałożyć kurczaka, cukinię, posypać tartym świeżo serem.
Pycha!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, będzie więcej takich :)
Usuń