Surówka Colesław
Surówka, która ma wielu wielbicieli, o smaku, który pasuje do popularnych dań domowych, ale też burgerów i ogólnie posiłków ze street foodu.
Pysznie zrównoważona, lekko pikantna i delikatnie kremowa. Ja nie przesadzam z majonezem, lubię jak jest tylko trochę nim umazana, wtedy czuć wszystkie smaki :)
Składniki
500g kapusty białej, ok. 1/4 dużej główki
1 duża marchewka
1/4 małej cebuli
1-2 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru lub miodu
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki majonezu (używam kielecki)
Składniki
500g kapusty białej, ok. 1/4 dużej główki
1 duża marchewka
1/4 małej cebuli
1-2 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru lub miodu
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki majonezu (używam kielecki)
Kapustę, marchewkę i cebulę pociąć szatkownicą na plastry i wiórki. Można posłużyć się nożem i tarką, ale trzeba pilnować, żeby kapusta była posiekana cienko, inaczej surówkę będzie ciężko gryźć.
Warzywa wymieszać z pozostałymi składnikami i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz