TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z sosem pomidorowym, bakłażanem i salami






Mocno aromatyczny makaron, który sprowadzi do kuchni wszystkich domowników. Użyjcie dobrego salami, moje było z orzechami lub zamieńcie na cienko krojony boczek. Na górę ląduje posypka z chrupiącej bułki tartej panko, która jest już coraz bardziej dostępna w sklepach, ale można pominąć i zetrzeć więcej parmezanu. Pysznie rozpoczęty weekend :)




Składniki - 2 porcje:
6 plastrów salami dobrej jakości lub 4-5 cienkich plastrów boczku
1 mały bakłażan
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szklanka passaty pomidorowej
1 płaska łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki płatków chili lub mieszanki z płatkami chili
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki świeżej natki pietruszki
1/3 szklanki gorącej wody
oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia- extra virgin
2-3 łyżki bułki tartej panko
sól, pieprz

Dodatkowo:
160-200g makaronu bucatini/spaghetti/rigatoni
parmezan do tarcia

Bakłażana pokroić w cienkie plastry, następnie na paski i w kostkę, żeby wyszły małe kawałki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i dodać panko. Podsmażać parę minut na rumiane, doprawić solą, pieprzem i zdjąć na talerz.
Następnie na patelni podsmażyć 3-4 min pokrojone na kawałki salami, żeby wytopiło trochę tłuszczu i się zarumieniło. Odłożyć na talerz zostawiając tłuszcz na patelni. Na tę samą patelnię dolać łyżkę oliwy, wrzucić bakłażana i posiekany czosnek. Podsmażać 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodać koncentrat i passatę pomidorową, oregano, płatki chili, wędzoną paprykę i pietruszkę, dolać 1/3 szklanki gorącej wody. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Przykryć i dusić 10 minut. 

W międzyczasie ugotować makaron al dente.
Następnie dodać makaron do gotowego sosu, można dolać parę łyżek wody z gotowania makaronu, wmieszać 2 łyżki tartego parmezanu.
Przełożyć makaron na talerze, posypać dodatkowo parmezanem i przygotowaną bułką tartą panko.


Zainspirowane przepisem z servingdumplings.com





Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku