Obiad na szybko: Makaron z brokułem, tuńczykiem i bazylią
Składniki na 2 porcje
140-160g makaronu tagliatelle
pół dużego brokułu
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 puszka tuńczyka w oleju
parmezan w kawałku
opcjonalnie 2 łyżki śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
podprażony na suchej patelni słonecznik lub orzeszki pinii
Brokuł podzielić na nieduże różyczki i ugotować parę minut w osolonej wodzie pod przykryciem, na lekko twardy.
Wstawić makaron do gotowania. Ugotować w osolonej wodzie al dente.
W tym czasie na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć chwilę na średnim ogniu, następnie wsypać suszoną bazylię, posypać solą i podsmażyć 2 minuty na małym ogniu. Tuńczyka odsączyć, można lekko przepłukać na sitku. Na patelnię dodać brokuły, tuńczyka i zmniejszyć palnik na najmniejsze grzanie. Dodać makaron, podlewając 3-4 łyżkami wody z gotowania makaronu. Następnie polać całość łyżką oliwy, można tutaj opcjonalnie dodać śmietankę. Posypać solą, pieprzem i zetrzeć na drobnej tarce 2 łyżki parmezanu. Wszystko wymieszać najlepiej szczypcami i dużą łopatką.
Parmezan pokroić cienko na płatki, można pokruszyć w rękach.
Przełożyć na talerze, posypać płatkami parmezanu, ułożyć parę listków świeżej bazylii, posypać świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie słonecznikiem lub orzeszkami pinii.
Dla chętnych można jeszcze skropić wierzch oliwą, dobrego smaku nigdy dość :)
Komentarze
Prześlij komentarz