Mini bezy Pavlova z kremem i owocami
Beza sprawdza się na wszelakie okazje zwłaszcza te letnie, kiedy sezon obfituje w owoce i można ułożyć na niej cały jagodowy urodzaj. Tym razem na wierzch wykorzystałam borówkę amerykańską, jagodę kamczacką, czereśnie i truskawki. A na zwieńczenie smaku jak zwykle drobne listki mięty. Ideał!
Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej i tego samego dnia przed podaniem nałożyć krem i owoce.
Mini bezy - ok. 10 sztuk o śr. 8cm, można zrobić +/- 2cm
6 białek jaj
300g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
250g mascarpone
150ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru
3 łyżki jogurtu typu skyr
Dodatki:
owoce sezonowe
listki mięty
owoce sezonowe
listki mięty
Do dokładnie suchej miski wbić białka, dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na wysokich obrotach, na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając, najlepiej ubijać nie krócej niż 6 minut, wtedy cukier się dobrze wmiesza w białka. Na koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i przemieszać szpatułką do połączenia.
Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i wyłożyć masę na bezy, wyszło u mnie 10 sztuk. Ja robię to przy pomocy metalowego okręgu o śr. 8 cm, zwilżam go pod wodą, nakładam 2 kopiate łyżki masy bezowej, wyrównuję i podnoszę delikatnie do góry okrąg. Ponownie zwilżam go pod wodą i powtarzam czynności. Można tez nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać ją na blaszkę w odpowiedni kształt lub nakładać bezpośrednio łyżką i samemu formować bezy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 150 st. C i od razu skręcić temp. do 110 st. C. Suszyć bezy przez 2h 10 min. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
W misce ubić śmietankę 30%, dodać cukry, mascarpone i skyr, zmiksować na mniejszych obrotach do połączenia.
Na bezy nałożyć krem, udekorować obficie owocami i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz