TRYB JASNY/CIEMNY

Pysznie kremowa kasza jaglana z truskawkami




Znowu powrót do kaszy jaglanej. Kiedyś grana codziennie na śniadanie, a teraz jem ją na różne posiłki, ale w lecie najpyszniej smakuje w lekko kokosowej wersji z owocami.

Składniki: 1 porcja
3-4 łyżki kaszy jaglanej suchej
200ml mleka dowolnego, używam sojowe lub migdałowe
3 łyżki mleczka kokosowego, płynnego
szczypta soli

Dodatkowo:
truskawki
orzechy nerkowca
erytrytol do posłodzenia 
opc. łyżka jogurtu lub skyra
cynamon

Kaszę wsypać do rondelka i wypłukać parę razy wodą, pozbędziemy sie wtedy ewentualnej goryczki. Następnie wlać wodę, mleko i mleczko kokosowe, dodać sporą szczyptę soli. Gotować pod przykryciem na niedużej mocy palnika, ok. 10-12 minut, kasza powinna wchłonąć płyn i zmięknąć. Na koniec dolewam jeszcze trochę mleka, żeby kasza miała trochę rzadszą konsystencję. Posłodzić według gustu. Można wmieszać łyżkę jogurtu.
Przełożyć do miski, na wierzch ułożyć truskawki, orzechy, posypać słodzikiem i cynamonem.







Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku