TRYB JASNY/CIEMNY

Tarta z pieczoną papryką i boczkiem



Kruche, cienkie ciasto, wyrazista pieczona papryka i usmażony na chrupko boczek, to pyszna kompozycja, która świetnie sprawdza się na przyjęcie gości, czy parę posiłków na zapas.
Papryka: Warto upiec więcej, zwykle piekę 3 i oprócz wykorzystania jej do tarty, można zjadać na kanapkach lub do omletów/sałatek.

Foremka prostokątna o wym. 35x11 cm. 
Na okrągłą formę ok.24 cm zwiększyć ilość mąki do 200g i masła do 100g.

Składniki:
170g mąki
80g masła schłodzonego
1 jajko
szczypta soli

1 pieczona papryka (przepis niżej)
3 cienkie plastry wędzonego boczku
2 jajka
170g jogurtu greckiego
szczypta wędzonej papryki
1/3 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki słodka papryka
parmezan/cheddar do tarcia

Pieczona papryka:
Piekarnik nagrzać na 200 st. C. Na papierze do pieczenia ułożyć dowolną ilość papryki w całości. Do przepisu potrzebna jest jedna. Piekę np. 3 kolory i później mieszam po troche z każdej.
Piec przez 30 min, następnie wyjąć i odstawić do przestudzenia. Zdjąć z papryki skórkę i oddzielić od łodygi i nasion. Podzielić na grube paski/kawałki do pojemnika. 

Ciasto:
Z mąki, masła, jajka i soli zagnieść krótko ciasto. Można rozdrobnić składniki w malakserze i później krótko zagnieść. Włożyć na 10 min do lodówki. Następnie formę nasmarować masłem lub wyłożyć paskiem papieru do pieczenia. Rozwałkować w kawałkach ciasto i wylepić foremkę. Wstawić do lodówki na min. godzinę, można na całą noc, jeśli przygotowujemy ciasto wcześniej.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i podpiec 15-18 minut na lekko złoty kolor.

Boczek podsmażyć w plastrach z obu stron na średniej mocy palnika, na rumiany kolor, żeby był lekko chrupki. Pokroić na kawałki.
Paprykę pokroić w średnią kostkę.
Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać 2 łyżki tartego sera, sporą szczyptę soli, pieprzu. Dodać paprykę słodką, wędzoną, oregano.

Na spód ciasta wyłożyć paprykę i boczek (zostawić parę kawałków na wierzch), zalać masą jajeczną, ułożyć parę kawałków boczku, posypać tartym serem i oprószyć jeszcze wędzoną papryką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i piec 30 minut, ostatnie parę minut można przestawić na samą grzałkę górną, wtedy ładniej się zrumieni. 
Ostudzić min. 15 min. przed podaniem.







Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku