Pulled pork, szarpana wieprzowina wolno pieczona
Najpierw mięso moczone jest minimum kilka godzin w solance, a później długo pieczone (ok. 9 godzin) w niskiej temp. 100 st. C. Więc albo możecie zaplanować sobie ten czas w domu w ciągu dnia lub jak niektórzy wstawić mięso do pieczenia na noc.
Warto zrobić, a część można zamrozić w porcjach razem z przekrojonymi bułeczkami i mieć później dobrej jakości jedzenie na szybko.
Składniki - można podwoić porcję i później zamrozić część mięsa w pojemnikach.
ok. 1 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości
mieszanka
przypraw:
2
łyżeczki mielonego kuminu lub utłuczonego w moździerzu
2
ząbki czosnku, rozdrobnione
1
łyżka pieprzu świeżo mielonego lub cayenne
½
łyżeczki chilli
1 łyżeczka soli
1 łyżka słodkiej węgierskiej pasty paprykowej lub pasty gochujang
50g brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka słodkiej węgierskiej pasty paprykowej lub pasty gochujang
50g brązowego cukru
Wymieszaj
suche składniki z czosnkiem i pastą paprykową.
Solanka:
1
litry wody
60g
soli morskiej
50g
brązowego cukru
2
liście laurowe
1
łyżka przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw
Dodatkowo:
1 mała cebula
¼ szklanki octu winnego lub jabłkowego
1 mała cebula
¼ szklanki octu winnego lub jabłkowego
Rozpuścić
sól i cukier w wodzie, dodać liście laurowe i 1 łyżkę mieszanki
przypraw. Umyte mięso przełożyć do miski lub pojemnika i zalać
solanką, żeby przykryła mięso. Odstawić do marynowania na co
najmniej 8 godzin lub dłużej. Następnie wyjąć mięso z marynaty,
osuszyć np. ręcznikiem papierowym i natrzeć dokładnie pozostałą
mieszanką przypraw.
Do garnka żeliwnego lub blaszki włożyć posiekaną z grubsza cebulę, wlać ocet i ułożyć przygotowane mięso. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100°C i piec pod przykryciem (najlepiej pod pokrywką) 7 godzin, można w dzień lub przez noc.
Po tym czasie zwiększyć
temperaturę do 120°C i piec jeszcze ok. 2 godzin, z czego ostatnią
godzinę bez przykrycia, by mięso
nieco się zrumieniło.
W
czasie pieczenia bez pokrywki obrócić mięso górą do dołu.
Po upieczeniu odstawić mięso na ok. 10 minut, następnie rozdzielić całość dwoma widelcami na włókna.
Gotowe szarpane mięso (pulled pork) nakładać na bułki z dodatkami.
Tu propozycja podania:
maślana
bułka - przepis tutaj, na końcu strony
porcja mięsa
podsmażana na oliwie cukinia i papryka
pokrojony w plasterki cheddar lub parmezan,
ogórki kiszone
roztarte na pastę suszone pomidory, można zmiksować również w malakserze lub nałożyć po prostu pokrojone paski, smaruję nimi górną bułkę
porcja mięsa
podsmażana na oliwie cukinia i papryka
pokrojony w plasterki cheddar lub parmezan,
ogórki kiszone
roztarte na pastę suszone pomidory, można zmiksować również w malakserze lub nałożyć po prostu pokrojone paski, smaruję nimi górną bułkę
podprażone orzechy włoskie lub pekan
# przepis na mięso zaczerpnęłam ze strony chillibite i trochę zmodyfikowałam :)
Komentarze
Prześlij komentarz