TRYB JASNY/CIEMNY

Prosta zupa tajska z tofu lub kurczakiem i warzywami



Odmieniło mi się. Wprowadziłam do swojego żywienia zupy, to znaczy jem je częściej niż raz na miesiąc i na teraz bardzo mi z tym dobrze. Najlepiej sprawdza się u mnie metoda na ugotowania dużego garnka bulionu drobiowego, jemy sobie raz klasyczny rosół, a z resztę bulionu wykorzystuję do przerobienia go w zupę tajską, miso lub jako płyn dodawany do sosów.
Ta zupa świetnie sprawdza się obiadowo i na kolację. Bardzo pożywna, o głębokim aromacie bulionu. Można urozmaicać zmianą warzyw lub sypać na wierzch prażone nerkowce i zioła.

Składniki 4 porcje:
1 mała cebula lub szalotka
olej rzepakowy
1 filet z piersi z kurczaka lub kostka tofu (180g)
1 łyżeczka mąki
2 łyżeczki czerwonej lub zielonej pasty curry
przyprawa curry w proszku 1,5 łyżeczki
sól, pieprz
1/2 średniej cukinii
1 czerwona papryka
4 średnie pieczarki
1,5l drobiowego bulionu
1-2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka soku z limonki
szczypta ostrej papryki lub gochugaru
150ml mleczka kokosowego (12-17% tłuszczu)
makaron tagliatelle lub ryżowy 

Cebulę pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić na małe kawałki, posypać solą, pieprzem, pół łyżeczki curry i mąką. Jeśli używacie tofu, to pokroić w średnią kostkę i odstawić. Cukinię i paprykę pokroić w średnie kostki. Pieczarki przekroić na pół i w plasterki.
W średnim garnku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć chwilę cebulę, dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu, aż się zrumieni. Dodać pastę curry. Następnie dodać warzywa i podsmażyć 3 minuty.  Wlać gorący bulion, dodać cukier, sos rybny, doprawić ostrą papryką według gustu, zależy jak macie macie pastę curry i gotować 8-10 minut. Wlać mleczko kokosowe, dodać makaron i gotować parę minut do miękkości. Gotowe.



Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku